Endüstriyel Kalkınmanın Yolu Nitelikli İnsan Kaynağı

Kalkınma yolları

Her şey insanın bir ürünüdür. Firmaları bir orkestra gibi düşünebilirsiniz. Çok farklı çalgılar iyi yönetilerek anlamlı sesler çıkarıyorlar. Şirketlerin yönetimi de bu şekildedir. Farklı disiplinlerde yetişmiş çok sayıda insanın emeği ortak şirket amaçlarını gerçekleştirmek üzere firma yöneticisi tarafından harmanlanmaktadır. Firmadaki işlerin en verimli şekilde yapılabilmesi için, iyi eğitilmiş, yaptığı iş ile şirketin amaçları arasında bağlantı kurmuş olması nitelikli işgücü olmasına bağlıdır.

Okullarla Sanayi İşbirliği Yapmalıdır

Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü okullarda programlı, disiplinli çağın gereklerine göre eğitim alarak yetiştirilmelidir. Artık sanayinin her bir kolunda bilgisayar bütünleşik sisteme entegre makineler kullanıldığından okullarda çocukların bilgisayar ve program mantığıyla yetiştirilmesi önem kazanmaktadır. Ancak çoğu çocuğumuz da okudukları okullarla ilgili olmayan işlere girmek zorunda kalmaktadır. Sanayi ihtiyacı olan işgücünü net olarak saptamalı ve devlet de buna uygun yeterli sayıda eğitim kurumu açmalıdır.

Okullarda kullanılan tezgahlar, alet edevatların ekonomik sebeplerden dolayı sürekli yenilenmesi mümkün değildir. Şirketler bu gelişmişliği yakalayabiliyorlar, bu durumda öğrencilerin sanayi ile iç içe olmaları ve uygulama derslerini sanayide yapmalarının önü açılmalıdır.

Topyekün Seferberlik

Kalkınma için eğitim, sanayi, devletin tüm kurum ve kuruluşları seferber olmalıdır. Gelişmekte olan devletlerin harcayabileceği bir insan gücü yoktur. Dünyadaki gelişen ülkeleri incelediğimizde endüstriyel kalkınma  sıralamasında üstte olan, başaran ulusların eğitimde öncülük ettiklerini görürüz.

Devlet endüstriyel kalkınma sosyal kalkınma için kısa ve uzun vadeli planlar ortaya koyabilmelidir. Ancak sapmalar da dönemler sonunda izlenmeli ve neden gerçekleşmediği soruları sorularak çözüm yolları aranmalıdır. Sürdürülebilir kalkınma için sürekli olarak sanayi işçilerine eğitimler verilmelidir. Endüstri her geçen gün teknik işgücüne gereksinimi olduğunu belirtmektedir. Bu durumda çok programlı liselerin ilk sınıflarında öğrencilerin yeteneklerini izleyerek sonraki sınıflarda çift anadal olacak şekilde teknik insan yetiştirme gayretine gidilmelidir.

 

Yazı gezinmesi