Günümüzün çok bilinen ara bağlantı birimi HDMI ve ona göre daha az bilinen DisplayPort. İkisi de ses ve görüntü bağlantısı yapar. Ortak noktaları çok fazladır hatta aynı cihazda yan yana bile bulunurlar.Peki nedir bunlar ? Farkları nelerdir ? Neden aynı yerde bulunabilirler ya da biri daha yaygındır ?
HDMI
HDMI kablolar en basit tanımıyla görüntü aktarımı için kullanılan en basit ara bağlantı kablolarıdır. Günümüzde çok yaygın bir biçimde kullanılan her masaüstü,laptop,notebook, oyun konsolu, müzik setleri, dvd oynatıcılar vb. daha nice teknolojik aletlerde bulunurlar. Ucuzundan pahalısına çok farklı fiyatlarda, uzunluklarda ve renklerde bulunurlar. Peki ama sadece bu kadar mu bunların görevi ? HDMI ‘ ın iç yapısından bahsedecek olursak 19 pine sahip, dijital sinyalleri kullanan, 1 ve 0 bilgilerini işleme alan bir ara birimdir. Kablo tipleri aynı olup sürümleri farklılaşmaktadır. Şu an güncel olarak kullanılan son sürüm HDMI 2.1 olup, kendi adınıda aldığı HDMI şirketi tarafından geliştirilmektedir.Günümüzde HDMI 2.1 ile 10K 120 fps çözünürlüklere kadar ulaşılmaktadır. Bununla beraber HDMI bant genişliği de hatrı sayılır derecede genişlemektedir.
DisplayPort
DisplayPort günümüzde HDMI kabloları kadar yaygın olmasa da bilgisayarlarda girişleri olur. DisplayPort oyun konsollarında ve çoğu video oynatıcısı aletlerde aynı şekilde yer almaz. Bunun bir sebebi HDMI ‘a göre daha geç çıkmış olması ve oyun konsollarındaki 60 Hz sabit ekran yenileme hızını HDMI ‘ın sağlamasıdır. Ama artık Intel tarafından da desteklenmeye başlayan DisplayPort kablolar ileriki zamanda HDMI ile farkı açmaya göz kırpmaktadır. İç yapısı olarak 20 pinden oluşan bir iç yapısına sahiptir. DisplayPort AMD,Samsung,Lenovo gibi destekçileriyle şu an DisplayPort 1.4 son sürümüne sahiptir. DisplayPort daha çok çoklu ekran kullanan kesime hitap etmektedir. Ayrıca yüksek çözünürlük ve 144 Hz ekran yenilemesi gibi üst düzey performans isteyen kişiler için ilk tercihtir. DisplayPort 1.4 ile beraber 8K 60Hz çözünürlük imkanı sağlamaktadır.
HDMI vs DisplayPort
HDMI daha yaygın ve gelişen teknoloji ile hala bazı özellikleri DisplayPort’ ta bulunmamaktadır. Ethernet bağlantısı da sağlayan HDMI kablolar buradan ekstra bir puanı hanesine yazmaktadır. Ancak DisplayPort yüksek Hz sağlaması ve çoklu ekran ile kendisini ön plana çıkarıyor. Oyun konsollarında bulunmaması da onun adına çok büyük bir dezavantaj. Performans ve yüksek kaliteye önem verenler içinde vazgeçilmez tercihtir. DisplayPort 1.4 ile biraz şaha kalksa da HDMI 2.1 ile hemen cevabını vermiştir. Toplumdaki HDMI algısını zor yıkacak gibi gözükse de piyasaya HDMI’ dan çok sonra çıkmış olmasında rağmen ona rakip olabilmiştir. Şu anda büyük firmalarında desteğiyle gelecekte HDMI ile sıkı bir yarışa gireceği gözüküyor. Sonuç olarak HDMI günlük aletlerimizde ses, ethernet ve görüntüyü tek kabloyla halledebileceğimiz , DisplayPort ise çoklu ekran ve yüksek performans için tercih edilen bir ara birimdir.