Silikonların Teknolojideki Yeri

silikon vadisi

Silikon denilince akla ilk gelen yapıştırıcı, dolgu, kozmetik alanında kullanılan şeffaf, yapışkan, yumuşak madde oluyor. Ancak; bu bilinen yanılgıyı burada eritmek gerekirse yukarıda saydığımız özelliklere sahip maddenin gerçek adı Silicone maddesidir ve sentetik bir polimerdir, buna karşılık Silikon(Silicon), aslında diğer adıyla Silisyum, periyodik tablonun 4A grubunda, 14. sırasında yer alan ametal özelliğine sahip ve oda sıcaklığında katı halde bulunan elementtir. Genellikle yabancıların bu maddeye Silicon demelerinden dolayı bu şekilde kullanılmaktadır.

Teknolojide Silikon

Yer kabuğunda yani doğada en çok bulunan elementlerden biri olma özelliği taşıması ve yarı iletken bir madde olmasından dolayı teknoloji alanında, elektronik malzemelerde bolca kullanılmaktadır. Kullanımının pratikte hızlı olması ve diğer elementlere göre daha kaliteli bir yarı iletken olması, elektronik ve bilgisayar teknolojisinin bu element temeli üzerine inşa edilmesini sağlamıştır. Özellikle mikro çip, entegre, diyot, transistör gibi teknolojik araçların yapı taşı konumundaki elektronik malzemelerde kullanılması, bu elementi insan hayatında daha önemli bir noktaya taşımıştır..

Elektronik ile ilgilenenlerin sık sık ve az çok ilgilenenlerin ara sıra duyduğu, dev elektronik endüstrisinin merkezi olan “Silicon Valley”, yani diğer adıyla “Silikon Vadisi”, sahip olduğu bu adı vadideki büyük teknoloji firmalarının en çok kullandığı elementin Silisyum(Silicon) olmasında dolayı almıştır.

Doğada birden fazla formda bulunabilen bu element pek çok farklı yapıda teknoloji ve diğer alanlarda hız kesmeden kullanılmaya devam ediyor.

 Doğada Bulunma Formu ve Kullanım Alanları

– Kum ve kil formu, beton ve tuğla yapımında,

– Silikat formuysa, mine, emaye, çanak ve çömlek yapımında,

– Silika formu ise, cam üretiminde,

– Aşırı saf silisyum, galyum, vb. ile güçlendirildiğinde; elektronik endüstrisinde,

– Hidrolik sıvılarda ve emülsiyon kırıcı maddelerde,

– Tekstilde ve kağıt türevi çeşitli malzemelerinin suya dayanıklığını arttırmakta,

– Silikon kauçuklar da,

– Elektriği yalıtmada,

– Kimyasal dayanıklılık ve geniş bir sıcaklık aralığında esnekliği korumada,

– Koruyucu kılıflarda ve yalıtkan verniklerde,

Son olarak bu madde; diatomlar, radyolaryalar, vb. omurgasız canlıların dış iskeletlerinin yapısında, bitkilerin ve insan iskeletinin yapısında bulunması nedeniyle, teknolojik öneminin yanı sıra yaşamsal bir önem de taşır.

Yazı gezinmesi