PLC Nedir?
PLC fabrikalarda ve özel üretim tesislerinde işlerin kontrollü ve periyodik bir şekilde gerçekleşmesi için kullanılan özel bir bilgisayardır. İçerisinde birçok özel parça bulunan PLC bir mühendis üretimi olup tüm fabrikalarda ve de tesislerde işlerin çok daha rafine, hızlı ve kontrollü bir şekilde ifa edilmesini kolaylaştırmaktadır.
PLC Bilgisayarlarının Yapısı ve Çalışma Şekli Nasıl?
PLC yapısında ilk temel noktayı oluşturan kısım güç kaynaklarıdır. Söz konusu bilgisayar bu güç kaynaklarının devreye girmesiyle çalışmaktadır ve aktive edilmektedir. Aynı zamanda giriş ve çıkış terminalleri de bu yapının içerisinde karşılıklı gelecek şekilde konumlandırılmaktadır. Giriş terminalleri 8 adet iken çıkış terminalleri 6 adet olarak kurulmaktadır.
Güç kartlarının çalışması ve aynı zamanda hafıza yedekleme pillerinin devreye girilmesi için güç kaynaklarının sürekli olarak açık tutulması gerekmektedir. Kimi durumlarda yedekleme pillerinin azalan enerjiye karşın değiştirilmesi gerekmektedir. Buna karşı işlem cihazı tam olarak kapatılamaz ve güç üniteleri dışarıdan beslenerek pil değiştirme hizmetleri yerine getirilir. Giriş çıkış kısımları ise analog olarak tasarlanmıştır ve analog olması nedeniyle kullanım pratiği sağlamaktadır.
Analog değer okuma stilleri ile birlikte işlem hacmi okunaklı bir hale getirilmektedir. Bununla birlikte bu sistem içerisinde ölçüm aralık modülleri de bulunmaktadır. Bu okumalar ancak PLC kullanmayı bilen teknisyenler ve mühendisler tarafından bilimsel bir şekilde gerçekleştirilir. Bununla birlikte PLC içerisinde aynı zamanda akıllı giriş çıkış modülleri de mevcut halde tutulmaktadır. Başka işlevlerin dinamik bir şekilde meydana getirilmesi için oluşturulmuştur. Özel modüller de ek seçenekler ve güncel versiyonlar olarak PLC içerisinde yer almaktadır. Bu özel modüllerin çalışma prensipleri kişisel bilgisayarların kullanım amaçlarına uygun bir şekilde görev almaktadır. Bilgi saklamak ve arşivlemek için özel modüllerin aktif hale getirilmesi yeterli olmaktadır.