Mekatronik Mühendisliği Nedir?

Mekatronik mihendisi ve önünde kendi robotu

Mekatronik Nedir ?

Mekatronik, mekanik ve elektronik (İngilizce mechanics ve electronics) kelimelerinin ideal bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez 1969 senesinde Japon Yasukawa Elektrik Şirketi’nden bir mühendis makine ve elektronik mühendisliği alanlarının birleşmesi manasında “mekatronik” sözcüğüni kullanmıştır.Mekatronik sözcüğü aynı vakitte Avrupa Kıtası’nda da yıllardır kullanılmaktadır. Her ne kadar Amerika ve İngiltere’de ayrı bir çalışma ve program kısmı olarak kabulü yavaş gerçekleşse de, lisans, yüksek lisans ve hekime civarında açılmakta olan ders sayısındaki artış, mekatroniğin bütün dünyada ayrı bir disiplin olarak kabul edildiğinin bir göstergesidir. Mekatronik, makine, elektronik, program ve denetim mühendisliğine dayanan, çok denetimli bir mühendislik dalıdır. Gelişen teknolojiye bağlı olarak çoğu alan ve sektörle bağlantılı olan mekatronik derhal her evin içersinde sarfedilen elektronik aygıtların üretiminde kullanılmaktadır.

Mekanik ve elektronik bileşenlerden oluşan, bilgileri algılayıcıları (sensörler) sayesinde etraf ortamdan algılayan, toplamış bulunduğu bu bilgileri denetim donanımları (mikroişlemciler v.s.) ve hafızasındaki programlar marifetiyle yorumlayan ve lüzumlu kararları alabilen, tahrik elemanları (aktüatörler) ile de lüzumlu reaksiyonları veren bütün makineler, aygıtlar ve sistemler birer mekatronik sistemlerdir.

Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar tarafında hareket edebilen otomatik makineler (yani mekatronik sistemler) savunma sanayiinde, emniyet sistemlerinde, makine sanayinde, saniyesel otomasyon sistemlerinde, tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte ve çoğu alanda kullanılmakta ve her geçtiğimiz gün kullanım kısmı artmaktadır.

Günümüzde süregelen olarak sarfedilen CNC makineler, gece görüş sistemleri, mayın tarama robotları, otomatik stoklama sistemleri, fotoğraf makineleri, videolar, bankamatikler gibi sistemler ve mamüller birer mekatronik sistemlerdir.

Günümüzde Mekatronik Mühendisinin Önemi

Şuan makine, elektronik, bilgisayar donanımı ve bilgisayar programı pazarında teknolojinin süratle ilerlemesi ve aynı vakitte saniyesel otomasyonun gelişerek endüstride akıllı makinelerin ve robotların aktif olarak kullanılmaya başlanması değişik mühendisliklerin birleştirilerek yeni mühendisliklerin meydana çıkmasına namacıyla olmuştur. Bunlardan biri olan Mekatronik Mühendisliği, akıllı makinelerin (IOT), kullanışlı ve yararlı ürünlerin tasarlanarak üretilmesi amacıyla Makine Mühendisliği, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin  birleşimi olarak meydana çıkmıştır. Kısaca, Mekatronik Mühendisliği; makine, elektrik ve elektronik mühendisliği ve bilgisayar program teknolojilerinin bir makine ya da ürün üstünde birleşerek bütünleşmesini gerçekleştiren bir mühendislik dalı olarak gösterilebilir.

Mekatronik Mühendisliği Bölümü olarak; zamanı, özkaynakları ve iş kuvvetinü ekonomik olarak kullanabilen, aynı vakitte bugünkü teknolojisi ve mühendislik üretkenliğini, bölgesel gerçekleri göz ardı etmeden en verimli şekilde kullanarak teknolojik dizayn yapabilen kaliteli mühendisler yetiştirmeyi amaçlamaktayız.

Zamanımızın yeni bir mühendislik bilimi olarak kabul edilen Mekatronik, hayatımızda sağladığı büyük kolaylıklardan ötürü bütün dünyada çok geniş bir program alanına sahiptir. Mekatronik bir ürün, mekanik kuvveti meydana getirmek amacıyla motor sistemleri, meydana gelen kuvveti transfer etmek amacıyla mekanik sistemler, değişimleri algılamak amacıyla sensörler, düzenin denetimi amacıyla mikroişlemci ve bütün sistem ya da makineyi merkezi ya da dağınık yapıda denetleme yeteneğine sahip bilgisayar programlarından oluşmaktadır. Bu tarife ideal mekatronik ürünler, tariflenen ortamı gözlemlemekte, ortamdaki değişimleri algılamakta ve algıladığı verileri yorumlayarak ortamı değiştirebilmektedir. Böylece mekatronik dizayn ürünleri, kolay fonksiyonel makineler yerine, detaylı koşullara uyum sağlayabilen yetenekli sistemlere dönüşmektedir.

Mekatroniğin İlgi Alanları

  • Modelleme ve dizayn
  • Sistem entegrasyonu
  • Tahrik elemanları ve sensörler
  • Akıllı denetim
  • Robotik
  • Üretim
  • Hareket denetim
  • Titreşim ve gürültü denetim
  • Mikro aygıt ve optoelektronik sistemler
  • Otomotiv sistemleri ve başka programlar
  • Programlama

Yazı gezinmesi