Cnc Tezgah Nedir ?

cnc tezgah vektör çizim

Günümüzde tarım, sanayi ve diğer alanlarda kullanılan cnc tezgâhları, özellikle insan gücünün yetersiz kaldığı işlemlerde boy göstermektedir. Yeni teknolojik ürün olan bu tezgâhlar, seri imalat açısından da önemli bir görev üslenmektedir. Cnc makine ve tezgâhların diğer bir tasarım amacı ise, küçük işletmelerin fabrikasyon üretimine geçmelerini sağlamaktır. Makine sanayisinde kullanılmaya başlandıktan sonra, otomotiv ve tarım sektörlerinde de aktif bir şekilde görev üslenmiştir.

Bu tasarımların amacı, ilk üretimlerinde hızlı, güvenilir ve insan güç kullanımını azaltmak olsa da, daha sonraki dönemlerde gerekli teknolojik iyileştirmelerin yapılması ile birlikte kullanım amaçları da değişmiştir. Uzun yıllardır kullanılmakta olan bu makine ve tezgâhlar zaman içerisinde bilgisayar ve yazılım programları ile güçlendirilmiştir. Bu sayede akıllı ve sorunsuz üretimlerin önü açılmıştır. Torna ve modern kalıpçılık sektörün de, özellikle geliştirilen bilgisayar destekli cnc makineleri kullanılmaya başlanmış ve sektörün işleyişinde köklü bir değişime neden olmuştur. Bu değişimlerin sebebi, metal kesme, malzeme işleme ve otomatik kontrol gibi yeni özellikler olmuştur.

CNC ‘kelimesi de bilgisayar destekli nümerik’ cümlesinin baş harflerinden gelmektedir. Bu tezgâhların diğer sanayi sektörlerinden sonra özellikle tarım bölgelerinde kurulan sanayilere de sıçramıştır. Bu sebeple özellikle ülkemizde tarım sektörü Avrupa standartlarına yaklaşmış ve seri imalata geçiş konusu hızlanmıştır. Hatasız üretimlerin ve ekonomik yönden kazanımların arttığı şu zaman diliminde cnc makinelerinin önemi daha da artmıştır. Kullanım yerlerine göre çeşitlilik gösteren bu makineler, aynı zamanda programlanma özelliğine de sahiptir.

 

Yazı gezinmesi