Polyester Model Nedir ?
Polyester, model üretim sektöründe kullanılan malzemelerden bir tanesidir. Yapısı birkaç ester ünitesinden oluşmakta ve zincirleme şeklindedir. Model ve kalıp sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Oluşumunda asit ve alkol karışımlarının tepkimeye girmesi sebebi ile sağlamlık açısından tercih edilen bir malzemedir. Model sektöründe kullanılmasının en önemli sebepleri ise, dayanıklılık, polyester kullanılarak yapılan modellerin uzun ömürlü olması ve her türlü çevresel faktöre karşı sağlam olmasıdır. Aynı zamanda kimyasallara karşıda bir hayli dikkatlidir. Polyester model, firmalar, tarafından uygulanmaktadır. Kalıp işleminin başlangıcı, ürüne ait teknik resimlerin birimlerimize iletilmesi ve incelenmesidir. Teknik resim, üretilecek modelin şeklini, ölçülerini, yapısını ve kullanılacak malzemelerin boyutunu içinde barındıran görsellerdir. Firmalar, tarafından incelenen teknik resimlerin ardından, 3D tasarım programları ile ürünün şekli oluşturulmaktadır. Bu sırada tüm çizim ve tasarım işlemlerinin bitmesinden ardından yapılması gereken ürün kalıbının hazırlanmasıdır.
Nasıl Yapılır ?
Polyester kalıp işlemini açıklamak gerekirse, herhangi bir modelin veya ürünün seri üretime geçmeden önceki son aşaması [U1] için yapılan çalışmalardır. Diğer bir anlamı ise, modelin üstüne el yatırma yöntemi ile kalıba yatırma ismi de verilir. Piyasa da bu işleme, fiber kalıp, cam elyaf polyester kalıbı ve fiberglass kalıbı da denilmektedir. Polyester küçük veya büyük olmak üzere birçok ağaç gövdesinde bulunan ham maddelerden oluşmaktadır. Polyester model üretiminde önemli olan noktalardan biride üretilecek olan ürünün kalıbıdır. Sebebi ise modelin kalıbı ne kadar düzgün olursa, seri üretim aşamasında da o kadar başarı sağlanmaktadır ve boya işlemine bile gerek kalmadan üretim rahatlıkla tamamlanabilir. Firmalar model, tarafından polyester model üretim işlemin de oluşturulan kalıplar, kış aylarında 10 gün, yaz aylarında ise 1 hafta bekletilmektedir. Bu sayede kalıbın daha düzgün olması sağlanmaktadır. Dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta ise, kalıp işleminde göz görülür şekillerde oluşacak dönmelerdir.
Özellikle acele yapılan polyester kalıplarda bu problem görülmektedir. İyi firmalar, model mevsimlere ve uygun hava şartlarına göre kalıp işlemlerini uyguladığı için dönme problemini ortadan kaldırmıştır. Kalıp döküm işleminde önemli bir ayrıntı ise, örnek bir parça üzerinde çalışmaktır. Polyester model üretiminin ana mantığı, örnek parçalar üzerinde çalışarak başka bir parça üretmektedir. Polyester malzemenin model işlemlerinde kullanılmasının avantajları ise, fiyat bakımından ekonomik olması, modellerin kısa bir zamanda üretilmesini sağlaması ve günlük kullanıma uygun olmasıdır. Model kalıbının hazırlanmasından sonra, hızlı bir şekilde kalıbı, jetkot ile kaplanması gerekmektedir. Bu sayede üretilecek olan parçanın daha pürüzsüz olması sağlanmakta ve başka bir işlem uygulanmasının önüne geçilmektedir. Jel sürüldükten sonra 24 saat bekletilmeli ve GEL COAT’I kalıbın içine püskürterek, fırça yardımı ile kalıbın her yerine ulaşması sağlanmaktadır.
Firmalar, polyester model üretiminde teknoloji ile donatılmış CNC makinelerini kullanmakta ve üretilecek olan modelin işlenmesi sağlanmaktadır. CNC tezgahında yapılacak tüm işlemler, modelin teknik resminde belirtilen ölçülere göre yapılmaktadır. Polyester modelin tasarımı CNC makinesinde yapılan işlemlerden sonra, istenilen modelin son görünümün elde edilmesi için polyesterciye gönderilir. Cast makine model, yaptığı tüm işlemlerde, teknik bilgilere ve müşteri memnuniyetine önem vermektedir. Yapılan kontroller sayesinde de profesyonel bir şekilde model üretimini tamamlamaktadır.