Yürüyüşten Kimlik Tespiti Yapan Yapay Zeka Teknolojisi

artificial intelligence

İnsanların birbirlerine “yürüyüşünden bile tanıdım” cümlesini kurduklarını duymuşsunuzdur. Bu cümle artık yapay zeka teknolojisi sayesinde gerçek oluyor. Manchester ve Madrid Üniversitesinde çalışan bilim insanları teknolojinin boyutlarını ileriye taşıyarak kişinin adımından kimlik tespiti yapan ve kişinin profilini çıkaran bir sistem geliştirdi.

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Biyometrik doğrulama sistemi sayesinde basınç yatağının zemin kısmına yerleştirilen bir yapay zeka tabanlı ölçer sayesinde kişinin kimliği ortaya çıkıyor. Kişi her adım atışında adım atma sıklığı ve zemine uyguladığı basınç ile veriler kaydediliyor. İster ayakkabı ile isterse çıplak ayakla bu sistem doğru olarak çalışıyor. Kayıttan elde edilen veriler kişinin normal yürüme verileriyle karşılaştırılıyor. Kişide aynı çıkarma veriler doğrulanarak kişinin kimliği ortaya çıkıyor.

Sistemin Hata Oranı Nerdeyse Sıfır

Manchester Üniversitesi bilim çalışanın yaptığı ölçümlere göre her insanın yürüyüşünü ortaya koyan 24 farklı faktör ve hareket ortaya çıktı. Bu hareketler her insanda farklılık arz ediyor ve bu sayede kişinin kim olduğu açığa çıkıyor. Aynı parmak izi ve göz taramasında olduğu gibi yürüyüşünden kişinin kimliğinin doğrulanması sağlanabilir.

istem geliştirilirken çok kapsamlı araştırmalar yapıldı. Birçok kişinin adım veri tabanı haritası çıkarıldı. Yaklaşık olarak 127 bin kişinin 20 bin adımı kayıt altına alındı. Kayıt oluşturulurken havalimanlarında, güvenlik noktaları ve ev ortamında atılan adımlar teşhis edildi. Burada adım atan herkesin anında kimliği ortaya çıkarıldı. Ayrıca bu sistemle bir kişinin yürüyüşünü taklit etmeye çalışan diğer kişinin adımlarını orijinalinden ayırt etmek mümkün olabiliyor.

Zihinsel Gerilemeyi de Ortaya Çıkarabilir

Kimlik tespitinin dışında bu sistem zihinsel gerileme ve bilişsel kayıp hastalıklarını tespit edebilir. Akıllı alan sahalarına yerleştirilen bu sistem sayesinde zemin algılayıcısı yoluyla toplanan adımlardan elde edilen bulgular bilişsel gerileme hastalığı olan insanları algılayabilir. Bu veriler sayesinde daha akılcı ve tedavi edici çözümler üretilebilir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık