Burhan Özgür ile Röportaj Yaptık

bbbbbb

1) Öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Burhan Özgür 8 yıldır İşbir Jenertörün genel müdürlüğünü yapıyorum.1979 yılında TSK’da teğmen rütbesiyle meslek hayatıma başladım. 31 yıl aktif iş hayatından sonra 2010 yılında emekli oldum akabinde de İşbir genel müdürlüğü görevine atandım. Evli ve 2 çocuk babasıyım. İşimi de halen severek sürdürüyorum.

2) TSK, Tüşas Anka, Baykar Makine, Vestel Savunma yerli üretimlerinde İşbir jeneratörlerini kullanıyor. Bu tercihin sebebini ve üretimdeki üstünlüğünüzü nelere bağlıyorsunuz?

Öncelikle şunu ifade edeyim İşbir Jeneratör firması Türk Silahlı Kuvetleri Güçlendirme Vakfının bir şirketidir. Bu vakfa bağlı 6 şirket vardır, büyüklük sırasına göre bu şirketler; Aselsan, Tai/Tusaş, Roketsan , Havelsan, İşbir ve Aspilsan dır. İşbir, 1977 yılında yurt dışında çalışan işçilerin sermayesiyle kurulmuştur. Adını “İşçi Birliğinin” kısaltmasından esinlenerek almıştır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk ve tek jeneratör fabrikasıdır. Bu tek oluşun sebebi ise maalesef ülkemizde son dönemlerde jeneratör ve diğer sektörlerde montaj yoluna gidilmeye başlandı ama İşbir her zaman kendi üretip kendi montajını yapmaktadır.

3) Jeneratörün yapısından bahseder misiniz?

Jeneratör basit bir yapıdır. 3 tane ana bileşeni vardır; motor, alternatör ve pano. Bunlardan sadece motoru diğer firmalar gibi yurt dışından temin etmekteyiz. Diğer tali bileşenleri ise şase, kabin, egzoz ve susturucu gibi malzemelerde yerli üretim, yani ya kendimiz tarafından üretilir ya da Türkiye’deki diğer firmalar tarafından yapılır. Sonuç olarak yerli katkı payı en yüksek jeneratörü İşbir üretir. Bu da bizim gururumuzdur. Amacımız her zaman ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlamaktır. Buna bir örnek verecek olursam taktik sessiz jeneratör diye bir jeneratör tipi vardır. Bunu 2 sene öncesine kadar Türkiye (Aselsan) yurtdışından alıyordu. Ama artık İşbir sayesinde sadece motoru hariç diğer kısımları yerli üretilerek maliyet yarıya düşürülmüş oldu. Aynı zamanda kullanım alanlarına göre her bir jeneratörün özellikleri farklıdır bu yüzden jeneratörde standart üretim yapmak mümkün değildir.

4) Savunma sanayi dışında sivil projeleriniz de bulunuyor mu ?

Evet sivil üretim de yapmaktayız ama bunu orana vuracak olursak üretimlerimizin %70 i savunma sanayisindeki projeli ürünlere geri kalan kısmı da piyasayadır.

5) Bildiğiniz gibi ülkemiz yeni atılımlar yapmaya başladı İŞBİR’ in bu atılımlara desteği var mı ve bu atılımların ülkemize katkılarının ne yönde olacağını düşünüyorsunuz?

Türkiye şu anda önemli bir atılım içinde savunma sanayisiyle, tarımıyla, hayvancılığıyla… Savunma sanayinden insansız hava araçları bugün ülkemizi en stratejik konularındandır. Artık bu araçların da Tai, Baykar Makine ve Vestel üretimini yapmaktadır. Bu 3 şirketin de jeneratörlerini İşbir vermektedir.
İstanbul Havalimanı önemli bir yatırım hatta yakında savaş uçağımızı da kendimiz üreteceğiz, atak helikopterlerimizi kendimiz üretiyoruz, milli gemilerimizi kendimiz üretiyoruz ürettiğimiz gibi Pakistan’a 4 tane gemi ve 30 tane atak helikopteri sattık , Katar’a İHA sattık, Azerbaycan’a Aselsan tarafından üretilen Taktik Savan Muhabere ürünleri sattık. Bunların her birinin alt parçalarında jeneratör bulunmakta bu jeneratörleri de İşbir üretmektedir.

6) İŞBİR Jeneratör olarak ar-ge çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Balıkesir İşbir’ in ar-ge merkezi 9 Mayıs 2017 tarihinde tescil edildi. Şu anda 19 mühendisimizle beraber ar-ge merkezimiz faaliyetlerine devam ediyor. 7 tane TÜBİTAK projemiz var 3 tane de TEYDEP projemiz var. Bu 3 TEYDEP projemiz destek kapsamına alındı. Ar-ge faaliyetlerine özellikle Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu rüzgar enerjisiyle ilgili, rüzgar enerjisinin alternatörünü üretme çabasındayız. Sessiz jeneratörlerimizin gücünün artırılabilmesi için yine ar-ge çalışmalarımız var.

7) Çalışan profilinizi ve tesis planlamanızı anlatır mısınız?

124 personelimiz var. Bunların 20 tanesi mühendis diğerleri işçi statüsünde pek çoğu teknik lise ve endüstri meslek lisesi mezunları. Direktör seviyesinde bir teknik direktörümüz var onun yanında da 5 tane müdürümüz var.
Tesis planı olarak tesisimiz eski ve yetersiz buna binaen bir karar aldık. Bu karar fabrikayı yenilemek, üretim kapasitemizi artırmak ve teknolojimizi yenileştirmek için Organize Sanayi Bölgesinde 36,5 dönümlük bir alan satın aldık orada yeni yatırımımız var. 2020’nin temmuz ayında da inşallah yeni fabrikamızda üretime geçeceğiz.

8) İŞBİR Jeneratör genç girişimcilere ve üniversite öğrencilerine staj, iş ve yatırımcılık konularında destek oluyor mu?

En başta söylediğim gibi biz bir vakıf şirketiyiz amacımız sadece üretim yapıp para kazanmak değil. Geleceğin mimarları olan sizlere, Atatürk gençliğine yol açmak ve bu doğrultuda gerek lise seviyesindeki öğrencilere beceri eğitimi gerek üniversite seviyesindeki sizlere staj imkanını elimizden gelen en üst düzeyde sunmaya çalışıyoruz. Buraya gelen stajyerlere sadece ilgili konularda değil; beşeri ilişkilerde, medeni ilişkilerde, sosyal ilişkilerde olması gereken şeyleri de aktarmaya çalışıyoruz. Gençler bizim için çok kıymetli.

9) Burhan Bey elbette doğayı korumak da çok mühim yenilenebilir enerji çalışmalarınız nelerdir?

Güneş enerjisinde yokuz, rüzgar enerjisinin alternatörünün yapımını tarafımızca değerlendiriyoruz ve bunu da proje yaptık ve kabul gördü. İnşallah o günleri de göreceğiz rüzgar enerjisi sektöründe olmak en büyük hedefimiz.

10) Askeriyeden iş dünyasına geçişiniz nasıl oldu? Savunma sanayisinde hizmet ederken askeri bilginizin size yardımcı olduğunu düşünüyor musunuz?

Şuan ki durumumla emekli olmadan önceki tek farkım üniforma giyiyor olmamdı. Aynı görev anlayışında, aynı silahlı kuvvetler bilincinde görev yapıyorum bundan dolayı hiçbir değişiklik yaşamadım hayatımda. Ben en son tank fabrikası komutanlığından emekli oldum. Tank fabrikası komutanlığında ADOP(Ateş Destek Otomasyon) projesi vardı onu takip ediyordum burada da aynı proje jeneratör ayağını takip ediyorum. Halen işlerimizin %70 savunma sanayi üzerine bu yüzden beni son görevimin olumlu etkilediğini düşünüyorum.

11) Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Bu ülke bizim, başka yaşayacak ülkemiz yok hep temdit ederek bir şeyler olmaz yaparak bir şeyler olur, çalışarak bir şeyler olur üreterek ve koordine ederek bir şeyler olur. Öncelikle ülkemizi çok sevin bırakın siyaseti vs. siz çalışmaya bakın ailenize vatana millete hayırlı evlatlar olmaya bakın.

İŞBİR JENERATÖR Genel Müdürü Sn. Burhan Özgür’ e Muhendisol.com ‘a verdiği röportaj için çok teşekkür ediyoruz.

Yazı gezinmesi