Merkezi Hollanda’da bulunan Lightyear girişim firmasının tasarladığı “Lightyear One” adlı bir tek güneş enerjisiyle çalışan otomobil 2019 yılında yollarda yerini alacak. Otoriteler tarafından güneş enerjisi ile çalışması imkansız görülen Lightyear One otomobil üreticileri “İklim değişikliği yenilikçilik projesi ”ödülü almaya layık görüldü.
Güneş Enerjili Otomobil Lightyear One
Lightyear girişimcilerinin ürettiği kendi kendini şarj eden özellikteki otomobili aylarca şarja ihtiyaç duymadan 400 ila 800 km arası yol kat edebiliyor. Güneş enerjisi ile çalışan otomobil gerçekten kullanışlı olur mu?
Bazı insanlar bunu desteklemezken bazıları ise şarj olmasının bir sürü mevcut konumdan tasarruf yapılabileceğini düşünüyor. Esasında daha önceleri güneş enerjili otomobil çalışmaları mevcuttu. Eski bir tarihte Toyota Prius şarj edilmek üzere bir çatıdan güneş enerjisi geleneksel bir batarya dolum sistemiyle şarj edilmeye çalışılmıştı ve fayda görülmüştü. Bu örneklere bakarak da güneş enerjisi ile çalışan otomobilin çevreye ve ekonomiye katkı sağlayacağını söylemek mümkündür.
Şu anda ilk etapta 10 adet Lightyear One otomobilinin 2019 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor. Güneş Enerjili otomobil kullanıcılar tarafından rağbet görürse sonraki zamanlarda iyice otomobil piyasasında yerini alabilir.
Yıllarca Süren Çalışmalar Nihayet Sonuç Verdi
Beş Lightyear girişimcisi bu proje üzerinde uzun yıllar çalışıyorlardı. Çalışmalar sonucunda güneş enerjisi teknolojisi geliştirildi ve otomobil üzerinde hayata geçirildi. Ancak projenin ileri boyutlara taşınması için kullanıcılar tarafından da desteklenmesi gerekiyor.
Bu otomobiller Güneş Enerjisi Destekli Elektrikli Araçların önüne geçebilen bir teknolojide olması planlanıyor. Yine başka örneklere bakılırsa 2017 yılında Byron Bay Tren Yolu şirketi güneş enerjisi ile çalışan ilk treni üretmişti. Renin gücü sınırlı olsa da güneş enerjisi ile hareket etmeyi başarmıştı. Bu tarz ilham verici örneklere bakılarak güneş enerjisi ile çalışacak olan otomobilin de umut vaat ettiğini söyleyebiliriz.