Mühendislik Harikası 5 Eşsiz Yapı

Yellow safety helmet on solar cell panel

Gelişen ve değişenteknolojik çağın getirdiği kolaylıklar mühendislere ilham veriyor. Dünyanın heryerinde karşımıza çıkan bu yapılar hem tasarımıyla hem de görselliği ile gözehitap ediyor. Bu yapılar insanın hayal gücünü zorladığı gibi teknolojinin etkisiylede gelecek konusunda şimdiden bazı ipuçları veriyor. Konumu, görselliği ve eşsiz mimarisi ile göze çarpan 5 yapıyı sizleriçin araştırdık.

 MühendislikDokunuşları İle İnşa Edilen 5 Yapı

 Jiangzhou BayKöprüsü

 Çin’in Jiangzhou körfezi üzerinde konumlanan bu yapı iki şehri birbirine bağlayan bir köprü vazifesi görüyor. Quingdao ve Houngdou şehirleri arasında geçişi sağlayan bu köprü tüm bağlantı parçaları ile birlikte 41 km uzunluğunu aşıyor.2008 yılında faaliyete geçen Jiangzhou Bay köprüsü su üzerinde bulunan dünyanın en uzun köprüsü unvanına sahiptir. Maliyeti 5,5 milyar sterlini aştığı biliniyor. Köprünün inşasında 10.000 işçi çalışmıştır ve köprünün yapım aşamasında 450.000 ton çelik 2,3 milyon metreküp beton kullanılmıştır.

 Burç Halife

 Dünyanın en yüksek gökdeleni olarak kayıtlara geçen Burç Halife Dubai’de bulunmaktadır.21 Eylül 2004 yılında temelleri atılmış 4 Ocak 2010 yılında tamamlanmıştır. Binada toplam 23,000 pencere vardır. Binanın yüksekliği 828 metre olup ve 160 katı şu an halihazırda aktif olarak kullanılmaktadır. Binanın 150. katından sonra çelik konstrüksiyon malzeme ile üretilmiştir. Bu da binaya dünyada ilk defa hem betonarme hem de çelik kullanılan tek gökdelen özelliği kazandırmıştır. Binanın görünen ve görünmeyen her cephesi girintili çıkıntılı olmaktadır.

 Manş Tüneli

 Fransız ve İngiliz mühendislerin ve mimarların ortak çalışması ile oluşturulan bu tünel iki ülke denizlerini birbirine bağlamaktadır. Manş Tünelinin inşasına 1986 yılında başlanmıştır fakat açılışı 6 Mayıs 1994 yılında gerçekleşmiştir. Tünelin uzunluğu 50,5 kilometre uzunluğundadır.

 Uluslararası Uzayİstasyonu

 Üzerinde yaşanabilen yapay bir uydu olarak tabir edebileceğimiz bu istasyon Dünya üzerine yerleştirilmiş bir uzay üssüdür. Modül plakaların bir araya getirilmesiyle yapılan uzay istasyonu ilk defa 1998 yılında fırlatılmıştır. Yapısında dış iskeletler ve güneş koruyucu paneller bulunmaktadır.

 Bailong Asansörü

 Dünyanın en yüksek açık hava asansörü Bailong Asansörüdür.Zhangjiajie National Forest parkında bir uçurumun derinlik yüzüne inşa edilmiştir. Çift katlı asansörde sadece bir defada 50 kişi taşınabilmektedir. Asansörün üç tarafında cam kabin bulunmaktadır. Yukarıya doğru tam olarak 330 metre tırmanabilmektedir.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık