Galaksilerin Hareketlerin Görmeyi Sağlayan Yazılım Programı

glaksi yazılımları

Colorado Üniversitesi’nde bilim insanları ve uzay araştırmacılarının ortak çalışmasıyla gerçekleştirilen bir yazılım programı geliştirildi. Galaksinin hareketlerini bu yazılım programı ile net bir şekilde görmek mümkün olabilecek.

Bilindiği gibi galaksi birleşmeleri için,binlerce,yüzbinlerce hatta milyonlarca yıl gerekiyor. Bu olayları gözlemlemek için astronomlar ve gökbilimciler oldukça çalışıyor ve epey bir zaman harcıyorlar. Ancak ünlü bir araştırmacı rehberliğinde yapılan son çalışmalara göre galaksi hareketlerini kesin bir şekilde görmeyi sağlayacak bir yazılım programı oluşturuldu. Programın diğer bir özelliği ise galaksi birleşmesi sonucu ortaya çıkan yıldız hareketlerinin ve galaksi şekillerinin görülebilmesidir.

Araştırmacı Nevin’e göre bu yazılım programı hem uzay araştırmacıları hem de evren hareketlerini gözlemleyen gökbilimciler için sınırların ötesinde bir buluş olabilir. Samanyolu gibi galaksilerin oluşumunu gözlemlemek ve yıldızların hareketlerini doğrudan fark etmek artık çok daha kola hale gelebilir.

Esasında 1998 yılından bu yana devam eden bu projede uzayın 500 milyondan fazla fotoğrafı çekilerek özel bir yazılım koduyla birleştirildi ve bu program ortaya çıktı.SDSS ve Üniversite araştırmacıları iş birliği ile sürdürülen bu projenin kökeninde galaksilerden oluşturulan bir örneklem yer alıyor.

Araştırmacı Nevin, konu ile ilgili açıklamasında insanların önceden sadece resimlere bakıp galaksi birleşmelerini anlamakta zorluk yaşadıklarını fakat bundan sonra bu program sayesinde galaksilerin nasıl birleşip ayrıldığının görüntülemenin çok kolay olduğunu belirtiyor. Florida Üniversitesi öğretim görevlisi Blecha yaptığı açıklamada bu yazılım programına üniversite olarak destek vereceklerini söylüyor.

Ekibin bundan sonraki çalışmalarında galaksilerin hareketlerini görüntülerken galakside yer alacak yeni bir yıldızın hareketini veya yeni bir oluşumun varlığını geliştirilen simülasyonlar sayesinde izlemek yer alıyor. İleriki yıllarda bu projeye gereken destek verilirse uzay araştırmalarında çok çığır açan farklı buluşların adımı olacağı da tahmin ediliyor.

Yazı gezinmesi