Modern Mühendislik Teknolojisi İle Daha Uzun Ömürlü Piller

lityum metal piller

Nature Energy’de tanıtılan ünlü teknolojik Penn State araştırmasına göre lityum bazlı daha güvenli, şarj edilebilen metal pillerin kullanılması mümkün olabilir. Mühendislerin yaptığı son çalışmalara göre bir pilin metal kaplamasına bağlanan üç boyutlu, çapraz bağlı bir polimer sünger pilin uzun ömürlü olmasını sağlıyor.

Ünlü Makine Mühendisi Donghai Wang’a göre bu proje ile yeni nesil metal lityum piller daha da geliştirilebilir. Daha önce lityum ve metali pillerle birleştirip çalışmalar yapan Wang, önceden ilerlemesini engelleyen farklı problemler olduğunu söylüyor. Ancak yeni teknolojik gelişmeler ile problemlerin ortadan kalkabileceğini belirtiyor.

Esasında lityum metal piller diğer hızlı şarj edilebilen cihazlara oranla ek yük olduğu zaman potansiyel güvenlik sorunlarına karşı ve döngü ömrünü yavaşlatan patlamalara karşı aşırı hassasiyet gösterebiliyor. Ancak pillerin metal yüzünde polimer kullanılarak bu hassasiyetin önüne geçilebiliyor. Sadece iyon yükünü değil bozulmayı da önleyen polimer sistemi piller üzerinde adeta sünger görevi görüyor. Aynı zamanda pillerin üzerindeki metal kaplamalar sayesinde hızlı şarj sistemi herhangi bir tehlike yaratmıyor.

Makine ve Kimya Mühendisliğinin ortak çalışması olan bu yeni teknolojik pil tasarımı gündelik yaşamda daha güçlü ve dinamik bir şekilde kullanılabilmesi için piyasaya sürülmesi bekleniyor. Özellikle, akıllı telefonlarda bu piller kullanılırsa cihazların kullanımı daha uzun ömürlü olabilir. Başka bir örnekte elektrikli araçlar için verilebilir. Elektrikli araçlarda kullanılan yeni teknolojik pillerin sayesinde araçların enerji aralığı artabilir.

Gelecek yıllar için ümit vaat eden bu lityum metal pil projesi daha da geliştirilerek hayatı daha kolay ve elverişli hale getireceği öngörülüyor. Lityum metal pillerin yaşam döngüsü ikiye katlanırsa teknolojik araçların kullanımı konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağı iddia ediliyor.

Yazı gezinmesi