Tarihin En Büyük Mucitlerinden Olan Nikola Tesla Kimdir? İcatları Nelerdir?

Dünyaca ünlü bilim adamı olan Nikola Tesla'nın kim olduğundan kısaca bahsettik. Okurken sıkılmayacağınız bir yazı olması dileği ile.

Untitled-1

Sırbistan’da doğup Amerika’da büyüyen Nikola Tesla, tarihin büyük icatlarına imza atan bir fizikçidir aynı zamanda dünyanın en ünlü elektro fizik uzmanlarından biridir.

Dünyanın en büyük dahi çocuğundan biri olarak gösterilen Nikola Tesla 10 Temmuz 1856 tarihinde Sırbistan’ın Smiljan kasabasında dünyaya gelmiştir. Babası dini yönü kuvvetli bir papaz iken annesi ise okuma yazma bilmiyordu. Babası Tesla’yı aynı kendi gibi bir papaz olarak yetiştirmek istiyor fakat annesi babasının bu isteğine şiddetle karşı çıkıyordur. Oğlunun bir mucit olmasını isteyen anne oğlunun yeteneklerini fark eden ilk kişi oldu.

Tesla kararını vermişti ve gelecekte ünlü bir mühendis olmak istiyordu. Babası bu duruma en başlarda karşı çıktı ve kabul etmek istemedi fakat Tesla en sonunda babasını da ikna etmeyi başardı. Mühendislik olma yolunda hızla ilerleyen Tesla, matematik ve fizik alanında yeteneklerini günden geliştirmeye devam etti.

Tesla ilk eğitimini Graz’da yer alan politeknik okulunda aldı. Elektrik üzerine bilgilerini bu okulda arttırdı. Ancak geçirdiği bazı psikolojik travmalar sonucunda mecburen bu okulu bırakmak zorunda kaldı ve oto mühendislik firmasında işçi olarak çalışmaya başladı. Hastalıklı dönemini atlattıktan sonra babasının ricası ile Prag şehrinde yer alan Charles Ferdinand Üniversitesine gitti. Üniversiteye devam ederken babasının ölümü üzerine eğitimini yarım bırakmak zorunda kaldı. Daha sonra Continental Edison adında Thomas Edison’un icatlarını geliştirmeye yönelik bir firmada işe başladı. Nikola Tesla burada edindiği tecrübeler sayesinde regüle edici kontrol cihazı geliştirdi. Sonrasında Nikola Tesla icatlarına devam ederek Paris’te indüksiyon motorları ve manyetik icatlar üzerinde çalıştı.

Nikola Tesla’nın İcatları

Nikola Tesla icatlarına Paris’te çalıştığı dönemlerde devam etti. Edison ilk olarak regülatörü icat etti. Daha sonra Westinghouse firmasının yardımları ile Niagara şelalesinde hidroelektrik santrali yapımlarına devam etti.1896 yılında Niagara şelalesinde üretilen elektrik, Buffalo şehrini aydınlatmaya başladı. Burada başarısı ile yetinmeyen Nikola Tesla, jeneratör üretmeye devam etti ve bütün New York şehrini aydınlatmayı başardı.

Ayrıca radyoyu icat eden ilk mucidin de Tesla olduğu biliniyor. Bu icadı ile patent alan Nikola Tesla Nobel ödülüne aday gösterilerek bu ödülü kazanan dünyaca ünlü mucitlerden biridir.

Yazı gezinmesi