Asuman BÜYÜKYILDIRIM ile Röportaj Yaptık

Bosch Ticari Başkan Yardımcısı Asuman BÜYÜKYILDIRIM Röportajı . Asuman BÜYÜKYILDIRIM Kimdir ?

asuman büyükyıldırım

1) Öncelikle mühendisol okurlarına kendinizi tanıtır mısınız?

İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Fakültesinden mezunum. Kariyerime,1992 yılında Manisa’daki Bosch Termoteknik Fabrikasında ürün geliştirme departmanındabaşladım. Aynı iş kolunda, SAP Proje yöneticiliği, Almanya-Wernau’daki TermoteknikMerkezi Satınalma bölümünde uzmanlık, Manisa Fabrikası Satınalma Direktörlüğü gibiçeşitli pozisyonlarda önemli sorumluluklar üstlendim.Haziran 2010 tarihi itibarıyla Almanya-Wetzlar’daki yurt dışı görevlendirme çerçevesindeTermoteknik Bütçeleme ve Raporlama Bölüm yöneticiliği, lokasyonlar arası üretim transferiproje yöneticiliği ve transfer gerçekleşene kadar bu lokasyonun fabrika müdürlüğü,Termoteknik Bilgi Koordinasyon bölümünde uluslararası yetkilendirme projesininyöneticiliğini yaptım. Haziran 2014’te Türkiye’ye dönerek Bosch Endirekt Satınalma TürkiyeBölge Direktörlüğü görevini devraldım ve 1 Nisan 2018 tarihi itibarı ile de Ticari BaşkanYardımcısı olarak atandım. Yeni görevimde; Yönetim Muhasebesi, Tesis Yönetimi, İçDenetim, Kalite Yönetim Sistemleri ve Sürekli İyileştirme, Satış Risk Yönetimi ve Vergidepartmanlarından doğrudan sorumluyum. Ayrıca İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevre, KurumsalFinans ve Muhasebe, Bilgi Teknolojileri, Global Dış Ticaret, Lojistik ve Endirekt Satınalmadepartmanları da bana disipliner olarak raporluyor.

2) Bosch Türkiye olarak, kadın çalışan istihdamını destekleyici çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Çeşitlilik, şirket değerlerimizin ve stratejik vizyonumuzun vazgeçilmez bir unsuru. Boscholarak, farklı insanları, kültürleri, deneyimleri, bakış açılarını ve kuşakları önemli birzenginlik olarak görüyoruz. Bu sebeple şirket içi çeşitliliği artırmaya önem veriyoruz vebunun için birçok proje üzerinde çalışıyoruz.Somut örnekler vermek gerekirse; kadın çalışanlarımıza ve öğrencilere yönelik koçluk vementorluk uygulamalarımız var. Bu programla amacımız, kadın çalışanlarımızın kariyergelişimlerini desteklemek ve de özellikle teknik alanlarda öğrenim gören kız öğrencilerimiziprofesyonel hayata hazırlamak.Öğrencilere yönelik olarak kurguladığımız ve 2016’dan beri her yıl düzenlediğiniz ‘WomenBuild the Future’ programında ise mühendis adayı kız öğrencilerle vaka çalışmaları, rolmodel olabilecek yöneticilerle sohbetler, aday havuzumuzda bulundurmak ya da açıkpozisyonlarımızda değerlendirmek üzere işe alım mülakatları düzenliyoruz. İşe alımsüreçlerimizde kadın istihdamı oranını takip ediyoruz. Üniversitelerin teknik bölümlerindenmezun olan kadın öğrenci oranının yüzde 20’sinden fazlasını işe almayı hedefliyoruz.

3) Bosch, otomotiv sektöründe de oldukça iddialı projelerini duyuruyor. Ülkeler de özellikleçevre kirliliğini önlemek adına yeni atılımlarda bulunuyorlar. Bosch olarak otomotivsektöründe çevreci bakış açınızdan ve çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Çevreye duyarlı ürünler geliştirmek Bosch olarak en önem verdiğimiz konuların başındageliyor. Hele ki Bosch’un, otomotiv sektöründeki dönüşümde öncü bir rol oynadığını gözönünde bulundurursak bu konu kesinlikle göz ardı edemeyeceğimiz bir durum.Elektromobiliteyi gerçekleştirmek için her yıl neredeyse 400 milyon Euro yatırım yapıyoruz.Ayrıca bu yıl Daimler ve Bosch’un ortak şirketi olan ve elektrikli motor üreten EM-Motive’intüm hisselerini devraldık. Bu hamle elektromobilitede de öncü rol oynamamıza katkısağlayacak. EM-Motive ürettiği 450.000 adet elektrik motoruyla bu alanda Avrupa’nın birnumarası konumunda bulunuyor.

4) Bosch Türkiye olarak, girişimcilerin fikirlerine ve startuplara önem veriyor musunuz?

Bosch Türkiye olarak, her daim yeni fikirlere açık ve o fikirleri destekleyici, kendiniyenileyen bir politika yürütmekteyiz. Bu bağlamda çalışanlarımızın fikirlerini her daimönemseyip, düşüncelerini sunabilecekleri ve hatta projelerini hayata geçirebilecekleriçeşitli start-up platformları kuruyoruz. Örnek verecek olursak; Türkiye’den bir çalışanımızınfikri Bosch’un Almanya’daki bir platformundan ödül aldı ve fikrini geliştirmek için başlangıçfonu almaya hak kazandı. Platformlardan çıkan çeşitli projeler ile şirketimiz hem farklıbirçok alanda temsil ediliyor hem de çalışanlarımız kişisel gelişimlerine katkıdabulunuyorlar.

5) Bosch oldukça büyük ve global bir şirket, böylesi geniş bir ağın içinde Bosch Türkiye nasıl birkonumda sizce yeterli yatırımları ülkemiz adına elde edebiliyor mu?

Bosch Türkiye 2015 yılından beri 16 ülkenin merkezi konumunda ve Bosch’un Türkiye’yeolan yatırımları her geçen gün artıyor. Özellikle ARGE’ye büyük önem veriyoruz.Türkiye’deki toplam 4 ARGE Merkezi’miz, 1 Tasarım Merkezi’miz, 700 ARGE çalışanımızbulunuyor.

6) Çalışma hayatınızın özellikle stresli ve yorucu olduğunu hissettiğiniz zamanlarda kendinizinasıl motive ediyorsunuz?

Bulunmuş olduğum görev gereği stresin ve programın yoğun olduğu zamanlarım bir haylifazla olabiliyor. Ancak çalışmayı çok seven ve enerjisini her zaman yüksek tutan biriyim. Busebeple içinde bulunduğum durumun stresini hafifletmeyi başarabiliyorum. Özelhayatımda yapmaktan keyif aldığım şeyleri de eksik etmemeye çalışıyorum. Bunlarınbaşında ailemle zaman geçirmek geliyor. Kızımla birlikte katıldığımız müzik festivalleri yada eşimle yaptığımız seyahatler hem stresle baş etmemi hem de birlikte verimli vakitgeçirmemizi sağlıyor.

7) Bosch gibi global bir firmada çalışmanın özellikle kişisel gelişiminize kazandırdığı artılarıoluyor mu?

Bosch birçok farklı alanda faaliyet gösteren, aynı zamanda çalışanlarını da şirket içerisindefarklı alanlarda çalışabilmeleri için teşvik eden, onlara fırsatlar yaratan bir şirket. Yurt dışıgörevlendirmeler bunun en güzel örneği. Kariyer hayatı boyunca yurt dışıgörevlendirmelerde de bulunmuş biri olarak farklı kültürlerin çalışma tarzlarını tecrübeetmenin iş hayatınıza çok şey kazandırdığını ifade edebilirim. Her daim öğrenen bir şirketolma stratejimize sadık olarak ilerlemeye gayret ediyoruz. Bu kapsamda farklı dijitalplatformlarımız ile öğrenme sürecini zamandan ve mekândan bağımsız kılarak sürekli veesnek öğrenmeyi mümkün kılıyoruz.

8) Bosch Türkiye oldukça kalabalık ve dinamik bir şirket, yönetim olarak böyle bir ekibinsorumluluğunu üstlenmek ve koordine etmek nasıl bir duygu, zorlu yanları oluyor mu?

İçinde bulunduğunuz durum zaman zaman ne kadar zor da olsa onu yönetebilmek sizinelinizde. Krizi fırsata çevirmek aslında bu. Burada önemli olan amacınızı belirlerken nekadar kararlı olduğunuz ve işinizi ne kadar severek yaptığınız. Ekibiniz ve sorumlulukalanlarınızın büyümesi sizin de her geçen gün yeni konulara yelken açmanızı sağlıyor. Bu daberaberinde kişisel gelişim ve iş tatmininizi artırmada önemli fayda sağlıyor.

9) Kariyerinize 1992 yılında Bosch’ da başlamışsınız. Aynı firmada uzun yıllar çalışmanın verdiğideformasyon ya da sıkıldığınız zamanlar oluyor mu?

Özellikle iş hayatına yeni başlayacak bizgençlere iş değişikliği konularında tavsiyeleriniz nelerdir?Uzun yıllardır aynı firmada çalışmış olmama rağmen kariyerim boyunca birçok farklıgörevde yer aldım. Bu da benim sürekli olarak kendimi yenilememi, çalışma hayatımdabana yeni ufuklar açmayı sağladı. Bu sebeple sıkıldığım bir zaman dilimi hatırlamıyorumbile.Değişimin önce kendinizle başladığını unutmayın ve cesaretli olmaktan korkmayın!

10) Son olarak eklemek istediğiniz ve bu yazıyı okuyan mühendisol.com okurlarına tavsiyelerinizvar mı?

Öncelikle kendinize bir hedef belirleyin. Yenilikçi, pozitif ve en önemlisi güvenilir olun.İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız siz de karşınızdakine öyle davranmayıunutmayın. Hepinize öğrenim hayatınızda başarılar diliyorum.

Sayın Asuman BÜYÜKYILDIRIM‘a mühendisol.com a göstermiş olduğu ilgi ve röportajından dolayı çok teşekkür ederiz.

Yazı gezinmesi