Alfred Nobel Kimdir? İcatları Nelerdir?

nobel-2166136_1280

Alfred Nobel İsveçli kimyager ve mühendistir. Aynı zamanda dinamiti de ilk bulan mucittir. İşte Alfred Nobel’in yaşam öyküsü…

Alfred Nobel’in Hayatı

Alfred Bernhard Nobel,21 Ekim 1833 yılında Stockholm’de dünyaya gelmiştir. Alfred Nobel’in annesi Andriette Ahlsell soylu ve varlıklı kimsedir. Babası Immanuel Nobel ise aynı kendisi gibi mühendistir. Alfred Nobel dünyaya geldiği zaman ailesi pek varlıklı değildi ve babası işini kaybetmişti. Daha sonra Nobel ailesi 1837 yılında Finlandiya’ya 1842 yılında ise St. Petersburg kentine taşındı. Gittikleri yerde Nobel’in annesi bakkal dükkanı işletirken babası ise yaptıkları ile adını duyurdu ve Rus ordusu için silah üretimine başladı.

Alfred Nobel, ilk eğitiminden itibaren her konuda özel öğretmenler tarafından öğrenim gördü. Özellikle doğa bilimleri, dil ve edebiyat alanında oldukça iyi bir şekilde eğitildi. Alfred Nobel İngilizce, Almanca, Rusça, İsveççe, Fransızca gibi dilleri çok iyi biliyor adeta ana dili gibi konuşabiliyordu. En başlarda Alfred Nobel babası çok istememesine rağmen İngiliz Dili ve Edebiyatı üzerine kariyer yapmak istedi fakat babası mühendis olmasını istediğinden dolayı yurtdışına gitmek zorunda kaldı.2 yıllık süreçte isveç, Almanya, ABD ve Fransa’da araştırmalar yaptı. Ardından dönemin ünlü kimyageri T.J.Pelouze’nin laboratuvarında çalışmalar yaptı. Laboratuvarda çalışırken nitrogliserini keşfetti.

1852 yılında babasının işleri tekrar bozuldu ve oğlunu tekrar Stockholm’e çağırmak zorunda kaldı. Alfred Nobel burada nitrogliserin ile ilgili çalışmalarına devam etti.Nitrogliserin’i patlama maddesi olarak kullanmanın yollarını aradı. Çalışmalarına devam ederken 1865 yılında bir fabrika açtı. Yaptığı uzun çalışmalar sonucu dinamit barutunu bulmayı başardı. Bu çalışmasının ardından Balistit adını verdiği yeni bir barut buldu.1879 yılında yeni bir laboratuvar kurdu. Birkaç sene sonra kordit adını verdiği patlayıcı madde için İngiliz Hükümetine dava açtı fakat davayı kaybetti. Paris kentinde yaptığı patlayıcı maddeler yüzünde halkın tepkisi üzerine şehri terk ederek İtalya’ya yerleşti. Alfred Nobel 10 Aralık 1896 yılında İtalya’da beyin kanaması sonucu vefat etti.

Yazdığı vasiyette mirasının Nobel Ödüllerinin enstitüleştirilmesi yönünde kullanılmasını ve her sene insanlığa hizmet edene verilmesini istemiştir.

Yazı gezinmesi