Vücut Dokularının Oksijen Seviyesini Ölçen Küçük Çip
  1. Anasayfa
  2. Bilim ve Araştırma

Vücut Dokularının Oksijen Seviyesini Ölçen Küçük Çip

0

Uluslararası bir araştırma ekibi, canlı bir hayvandaki iç dokunun oksijen seviyesini ölçebilen küçük implante edilebilir bir cihaz geliştirdi.

Araştırmacılar, vücut dokularındaki oksijen seviyelerini doğru bir şekilde ölçmenin gerekliliğinin birçok klinik uygulama için önemli olduğunu, çünkü birçok fizyolojik ve patolojik süreç için geçerli olduğunu belirtti. Ayrıca, canlı hayvanlarda oksijen seviyelerini izlemenin daha iyi bir yolunun oksijen aracılı süreçlerle ilgili araştırmalar için yeni bir yol sağlayacağını belirtiyorlar. Ayrıca, hem insanlarda hem de hayvanlarda oksijen seviyelerini test etmek için mevcut yöntemlerin, bir bağlanma zorunluluğu ve sınırlı yerleşim derinliği seçeneklerine bağlı olarak sınırlı olduğunu da not etmişlerdir. Bu problemlerin üstesinden gelmek için araştırmacılar, yaşayan bir hayvanın içinde bir bağa ihtiyaç duymadan çalışabilen bir cihaz geliştirdiler ve bu cihaz çok küçük (1 santimetrekare – bir tırnağın boyutu kadar) ve hafif olduğundan (80 miligram) beyin de dahil olmak üzere vücutta neredeyse her yere yerleştirilebilir.

Araştırmacılar, cihazı küçük bir devre kartına iplik benzeri bir prob takarak yaptılar; prob, opto-elektronik olarak duyarlıdır ve kırmızı veya yeşil ışık yayan iki mikrodiode sahiptir. Aynı zamanda, bir doku numunesine yönlendirilen ışığın yoğunluğunu okuyan ve ileten bir mikro detektöre sahiptir. Çip üzerinde kızılötesi radyasyon cihaza güç sağlamak ve verileri iletmek için kullanılmıştır. Cihazdaki veriler araştırmacılar tarafından analiz edilmek üzere bir masaüstü bilgisayara bağlı bir alıcıya gönderildi. Cihazın geri kalanı, ortamdaki kızılötesi radyasyonu bir güç kaynağına dönüştürmek ve verileri cihazdan harici kaynağa aktarmak için kullanılan bir anten ve diğer elektronik bileşenlerden oluşuyordu.

Araştırmacılar, cihazı yapay doku ve kanla kullanarak ve ardından test farelerinin kafataslarına yerleştirerek test ettiler. Cihazın öngörüldüğü gibi çalıştığını ve farelere sağlık riski oluşturmadığını bildirdiler. Araştırmacılar çipin insanlar üzerinde kullanılması için çalışmalarına devam ediyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir