Kuantum Radyo İle En Zayıf Radyo Dalgasını Tespit Etmek
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Kuantum Radyo İle En Zayıf Radyo Dalgasını Tespit Etmek

0

Hollanda’da yer alan Delft Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları kuantum fiziğinin elverdiği sınırları zorlayarak ürettikleri kuantum çipi sayesinde en zayıf radyo sinyalini tespit edip gün yüzüne çıkarmayı başardı. Bu sayede bilim ve teknoloji dünyasında yeni atılımlar olması hedefleniyor.

Yeni oluşturulan kuantum devre ile radyo astronomisi ve MRI gibi alanların daha da gelişmesi bekleniyor. Bilindiği üzere zayıf bir radyo frekansı bulunduğu zaman bu sinyali artırmak için farklı bir ortama geçilir ve frekansın düzelmesi beklenir. Zayıf radyo sinyalleri sadece müzik alanında bir zorluk olmamakla beraber tıp dünyasında çalışan insanlar ve bilimle uğraşan bilim insanları içinde zorluk yaratabilmektedir. Örneğin, hastanelerde manyetik rezonans görüntüleme yani MRI tarayıcıları için zayıf radyo sinyali bir risktir ve zorluk teşkil etmektedir. Ayrıca teleskopla uzay görüntülerini ve hareketlerini izleyen bilim adamları için zayıf sinyaller sorun olabilmektedir. Buradan hareketle Delft Teknoloji Üniversitesi’ndeki bilim insanları radyo frekansı tespitinde kuantum mekaniğini kullanıp fotonların veya kuantum miktarının tespit edilebildiğini gösterdiler.

Kuantum Nedir?

Kuantum, sözlükte yer alan anlamıyla bir dalganın alt değerlerinden oluşan değerlerden her biri demektir. Kuantum İngilizce kökenli olup atomdan küçük parçaların ölçülebilen değerlerini fizik kurallarına göre uyarlamakta kullanılır.

Kuantum, ölçülmesi zor olan değerler için kullanılabilir. Aynı araştırmacıların zayıf radyo sinyallerini ölçmekte kullandıkları gibi kuantum mekaniği bu durumda oldukça işe yarar. Delft Üniversitesi çalışanları kuantum seviyesinde ölçülebilen radyo sinyalleri için kuantum devre oluşturarak frekansları tespit etmeyi başardılar. Araştırmacıların bir sonraki hedefi kuantum radyoyu kullanarak en ağır nesnelerin ürettiği kuantum titreşimlerini tespit etmek ve kontrol etmeye çalışmaktır. Bu tür deneyler yapmak biraz zaman istediğinden ve zor çalışmalar olduğundan araştırmacılar gelecek nesillerin de bu çalışmalara ilgi duyması için gençleri bilinçlendirmeye çalışıyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir