Araba ve Gözlük Camında Buğulanmaya Son Veren Pasif Isıtma Yöntemi

frank-albrecht-1386986-unsplash

Gözlük kullananların en çok yakındığı durumlardan biri soğuk bir yerden sıcak bir yere gidince yaşadığı buğulanma sorunudur. Aynı zamanda araba camlarında da ısı farklılığı nedeniyle havanın nem dengesi değişerek araba camı üzerinde buğulanma oluşturur. Buğulanmaya bir diğer örnek ise kamera camlarıdır. Kameraların objektifi buğulanma yüzünden net görüntü sağlayamaz. Ancak bilim adamları tarafından geliştirilen yeni yöntem sayesinde bu sorun tamamen çözülüyor.

ETH Zürich Araştırmacıları geliştirdikleri yöntem sayesinde buğulanma sorununa çözüm buldular. Yaptıkları saydam metal katman ile cam yüzeyler sıcaklıktan etkilenmiyor. Bu saydam metal katmanın yapısında 1 nanometre kalınlığında yalıtkan titanyum oksit maddesi ile bezenmiş altın parçacıkları bulunuyor. Bu saydam madde gözlük, araba ve kamera camında buğulanmayı önleyecek etkiye sahip yapılar içeriyor. Geliştiren sistem güneş ışığında yer alan kızılötesi ışınları kırıyor ve ısıyı yaklaşık 3 ila 4 derece artırarak buğulanmanın önüne geçiyor.

Pasif Isıtma Teknolojisi

Normal bir araba içi ısıtma mekanizma sisteminde sıcak hava ön camı ısıtarak buğulanmayı çözer. Arka camda meydana gelen buğulanma ise elektrik akımı ile gerçekleşen ısıtma sistemi ile yok olur. Ancak ETH araştırmacılarının kullandığı kaynak sadece güneş ışığı yani bir nevi pasif ısıtma teknolojisi denilebilir. Bu yöntem daha pasif çalışıyor ve maliyeti de oldukça düşük. Bu yeni saydam katman çok ince şeffaf bir yüzeyde bile etkisini gösteriyor.

Yapılan testlerde titanyum oksitli yüzeyler ile altın parçacıklarının kullanıldığı sistem buğulanmayı önleyici spreylere göre buğulanmayı 4 kat daha hızlı bir şekilde çözüyor. Eğer endüstri piyasasında yeterli destek görülürse araştırmacılar kısa bir süre içerisinde bu buluşu piyasaya sürmek için gerekli çalışmaları başlatmak istiyor.

Yazı gezinmesi