Hava Kirliliğine Son Veren “BioSolar Leaves” Teknolojisi
  1. Anasayfa
  2. Bilim ve Araştırma

Hava Kirliliğine Son Veren “BioSolar Leaves” Teknolojisi

0

Bilim insanları biyolojik organizmaları güneş panelleri gibi kullanarak binalara ya da arazilere kurulabilecek şekilde yerleştirip kirliliğin engellenmesi için yeni bir icat üzerinde çalışıyorlar. BioSolar Leaves adı verilen bu teknolojik icadın hava kirliliğini önemli ölçüde azaltacağı öngörülüyor.

BioSolar Leaves Nasıl Çalışır?

Doğada yaşayan diğer fotosentetik organizmalara benzer olarak panellerde yetiştirilen mikro algler, diyatomlar ve fitoplanktonlar yaşamak ve gelişmek için ihtiyaç duydukları besini karbondioksiti, güneş ışığını ve suyu enerjiye çevirerek alırlar. Fotosentez esnasında da havaya oksijen salgılarlar.

Teknolojik çalışmalar yürüten Arborea adlı bir İngiliz şirketi tek bir ağacın yüzeyini kaplayan panellerde yetişen biosolar yaprakların havayı sadece 100 ağaçla aynı oranda temiz hale getirebileceğini savunuyorlar. Ayrıca bununla da kalmayıp sürdürülebilir bitkisel ürünler için sürdürülebilir malzemelerle üretilebilecek organik biyokütle yapımı üzerinde de çalışmalarını sürdürüyorlar.

Arborea ve Imperial College London şu anda ortak bir çalışma içindeler. Üniversitenin batı kampüsünde BioSolar Leaves uygulamasını test eden şirket “dual action” teknolojisi sayesinde havadaki kirliliği önleyip daha fazla oksijen salınımı gerçekleşmesini amaçlıyor.

Gıda Güvenliği ve Hava Kirliliği Sorunlarının Üstesinden Gelmek

Temiz hava aynı zamanda temiz çevre demek olduğundan gıdalar da doğru orantılı olarak daha temiz bir ortamda yetiştirilebiliyor. Bu çalışma aynı zamanda büyüyen bir küresel nüfusu nasıl besleyeceği sorununa sürdürülebilir bir çözüm sunmayı hedefliyor.

Bilindiği üzere küresel gıda sistemi çevreyi fazlasıyla olumsuz etkilemektedir.2050 yılına kadar yaklaşık 10 milyar insanın gıda güvenliği konusunda tehdit altında olacağı öne sürülüyor. Bu sebeple bu icatla amaç gıdaların daha temiz ve arınmış ortamda yetişmesini sağlayıp insanların besin hijyeni konusunda en az tahribatla etkilenmelerini sağlamaktır. Ayrıca bu sayede organik gıda yetiştiriciliğinde verim de artmış olacaktır.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 1
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir