VPN, Virtual Private Network yani Sanal Özel Ağın kısaltmasıdır. VPN teknolojisi çevrimiçi gizliliğinizi ve güvenliğinizi sağlamak adına küresel internete direkt bağlanmak yerine başka bir cihaz üzerinden bağlanmanızı sağlar. Bu sırada veri paketlerinize yeni bir internet protokol yani IP adresi atar ve mevcut sanal konumunuzu gizleyerek internette anonim olmanızı sağlar.
VPN ile internette anonim olabilirsiniz. İnternete VPN kullanmadan bağlandığınızda bilgisayarınızdan çıkan veri paketleriniz IP adresiniz ve kullanılan protokol gibi bilgilerle birlikte küresel internete doğru yola çıkar. IP adresiniz veri paketlerinin küresel internetteki seyahatinden sonra cihazınıza geri gelmesini sağlar. IP adresi aynı zamanda fiziki konumunuza çok yakın bir konumu, internet servis sağlayıcınız ve benzeri bilgileri giriş yaptığınız her web site ve servise sağlar.
VPN kullandığınızda ise cihazınızdan çıkan veri paketlerine yeni bir IP adresi VPN sunucusu tarafından atanır. VPN programlarının genellikle dünyanın birçok yerinde konumlanmış sunucuları bulunmaktadır. Bu sunuculardan birini seçerek internete bağlandığınızda web siteler ve web servisleri o ülkeden bağlandığınızı varsayarlar. IP adresinizin değişmesi sizi konum bazlı reklamların hedefi olmaktan kurtarır. Bu IP adresinin değişmesini sağlayan VPN programlarının kullandığı çeşitli tünelleme protokolleridir.
Siber güvenlik şirketi olan ExpressVPN, İnternet servis sağlayıcınız giriş yaptığınız web siteyi, ne zaman giriş yaptığınızı ve ne kadar süre ile o web sitede çevrimiçi olduğunuzu görebildiğini belirtiyor. Buna sebep olan her web sitenin DNS adresine giriş yapmak istediğinizde internet servis sağlayıcınızın DNS sunucuları üzerinden o web sitelere istek göndermenizdir. VPN kullanarak VPN sağlayıcınızın DNS sunucularını kullanırsınız.
VPN ile değişen IP adresiniz sayesinde ülkenizde erişime engellenmiş olan web site ve servislere erişebilirsiniz. Bunun yanında, ülkenizde hizmet vermeyen web site ve servislere de erişebilirsiniz. Örneğin, VPN kullanarak Netflix ABD içeriklerini izleyebilirsiniz. Netflix’in sağladığı içerik ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. VPN ile bu sınırlamayı aşabilirsiniz.
IP adresiniz değiştirmenin yanında VPN programları veri paketlerinizi şifreleyerek içeriğinin herhangi bir üçüncü parti tarafından görülmesini engeller. Bu da sizi ortadaki adam saldırılarından korur. Özellikle kullandığınız tarayıcıda VPN eklentisi kullanırsanız web sitelerin güvenli versiyonuna giriş yapabilirsiniz. Tarayıcınızda VPN kullandığınızda bir web site HTTP protokolü yani Hipermetin Transfer Protokolü kullanıyor olsa bile siz o web sitenin HTTPS yani Güvenli Hipermetin Transfer Protokolü kullanan versiyonuna yönlendirilirsiniz. Güvenilir olmayan web sitelerde paylaştığınız her veri ve bilgi o web sitenin sunucularında okunabilir düz metin şeklinde saklanır. Güvenilir olan yani HTTPS protokolü kullanan web sitelerde ise şifrelenerek saklanır. VPN tarayıcı eklentisi kullanarak web sitelerin güvenilir versiyonuna giriş yapabilirsiniz.
VPN programlarını seyahat ederken bağlandığınız ağda güvenliğinizi sağlamak için kullanabilirsiniz. WPA2 korumasına sahip yani şifreli olan Wi-Fi ağlarında dahi siber saldırganlar ağa sızmış ve internet trafiğinizi izliyor olabilir. Gittiğiniz bir otelde ya da kafede ya da havaalanında bağlanılan Wi-Fi ağlarına şifresiz bağlanıyorsanız özellikle dikkatli olmalısınız. Şifresiz ağ üzerinde şifresiz seyahat eden veri paketlerinizin içeriği siber saldırganlar tarafından kaydedilebilir ve değiştirilebilir.
Bir VPN programından gerçek anlamda gizlilik ve güvenlik bekliyorsanız ücretsiz olan VPN programlarını kullanmaktan kaçınmalısınız. Ücretsiz olan VPN programları internet trafiğinizi kaydediyor ve finansal kazanç için üçüncü partilere satıyor olabilir. İnternet trafiğiniz üzerinden hakkınızda birçok veri ve bilgiye ulaşılabileceğini unutmayın. Demografik bilgilerinizin yanı sıra hobileriniz, politik düşünceleriniz, ilgi alanlarınız gibi veri ve bilgiler üçüncü partiler için büyük önem taşımaktadır.