Mühendisler Düşük Güçte Yeni Bir Aydınlatma Teknolojisi Buldular

aydınlatma

Moskova Bilim ve Teknoloji Enstitüsü ve Rus Bilimler Akademisi’nden Lebedev Fiziksel Enstitüsü’nden araştırmacılar, genel aydınlatma için yeni bir aydınlatma teknolojisi buldular.Bu yeni lamba için bir prototip katodolüminesan lamba tasarlayıp test ettiklerini bildirdiler. Alan emisyonu fenomenine dayanan yeni lambanın dünya çapındaki analoglarından daha güvenilir, dayanıklı ve aydınlık olduğu tespit edildi.

 Yeni Aydınlatma Teknolojisi Nasıl Çalışıyor?

LED lambalar yaygınlaşsa da akkor lambalara göre daha temiz ve enerji tasarruflu olduğu söylenemez. 1980’lerden bu yana, dünya genelindeki mühendisler, genel aydınlatma amaçları için diğer bir seçenek olarak katodolüminesans lambaları araştırmaktadır. Bu tür bir lamba, TV katod ışını tüplerini çalıştıran prensiple aynı şekildedir. Bir vakum tüpünün bir ucundaki negatif yüklü bir elektrot veya katot, bir elektron tabancası olarak işlev görür. 10 kilovolt’a kadar potansiyel bir fark, yayılan elektronları, tüpün zıt ucundaki anot gibi düz bir pozitif yüklü fosfor kaplı elektrot yönünde hızlandırır. Bu elektron bombardımanı ışıkla sonuçlanır.

Yeni lambanın LED’lere ve flüoresan ampullere göre bir diğer önemli avantajı, sözde kritik hammaddelere dayanmamasıdır. Bunlar galyum, indiyum ve bazı nadir toprak elementlerini içerir. Arzı sınırlı olsa da, bu malzemeler sağlık, savunma, havacılık ve diğer kilit endüstrilerde vazgeçilmezdir.

MIPT araştırma grubu aynı zamanda katodolüminesan lambaları için başarılı bir alan elektron emisyonu için yeterli kilovolt sağlayan kompakt bir güç kaynağı geliştirdi. Kaynak, cam ampulün etrafına yerleştirildi ve lambanın boyutuna neredeyse hiç etkisi olmadı. Yeni ampulün aynı zamanda pek çok evde hala kullanılan cıva içeren tehlikeli flüoresan lambaların atılmasına yardımcı olacağı söyleniyor.

MIPT’nin vakum elektroniği departmanından Ozol, “LED ampulün aksine, lambamız yüksek sıcaklıklardan etkilenmez. Yeni lambayı yetersiz ışık sağlayan tavan spotlarında olduğu gibi diyotların hızlı bir şekilde söndüğü yerlerde kullanabilirsiniz.” açıklamasında bulundu.

Yazı gezinmesi