Isı ve Aktif Karbon Birleşimi ile Plastikler Jet Yakıtına Dönüştürülebiliyor

jet yakıtı

Washington State Üniversitesi’nde Doç.Dr Hanwu Le liderliğinde çalışan bilim insanları düşük yoğunlukta olan plastikleri jet yakıtına çevirmenin bir yolunu buldular. Normalde bu plastikler farklı plastik türlerine dönüştürülebiliyor ancak bu işlemin sonucunda çok fazla atık ortaya çıkıyor.

Araştırma Sürecinin Aşamaları ve Ortaya Çıkan Sonuçlar

Araştırmacılar ilk etapta plastik poşetler süt şişeleri gibi düşük yoğunluklu atıkları öğüterek 3 mm büyüklüğünde granüllere dönüştürüyor. Daha sonra bu granüller tüp reaktörü denilen aktif karbon yatağına yerleştiriliyor. Plastik ve karbon 430 ile 571 santigrat derecede ısıtılarak piroliz işlemi uygulanıyor. Bu işlemin sonucunda karbon katalizör görevi görerek plastiği parçalayıp hapsolmuş hidrojen açığa çıkıyor.

7 farklı aktif karbonu test eden bilim insanları tüm bu işlemler sonucunda yüzde 85 jet yakıtı ve yüzde 15 dizelden oluşan bir karışım üretti. Bu işlemin en iyi yanı ise karışımların tekrar birbirinden ayrı olarak kullanılmasıdır. Ayrıca karbon da yeniden kullanmak için ayrılıyor ve katalitik etki oluşması için yeniden aktif hale gelebiliyor.

Bu yöntemin oldukça etkili olduğunu belirten ekip bu karışım sonucunda oluşan jet yakıtının endüstriyel seviyeye taşınması konusunda ufak bir problem yaşadıklarını belirtiyorlar. Doç.Dr Hanwu Lee işlem ile alakalı görüşlerini şöyle özetliyor:

“Bu proses sonucunda yüzde yüze yakın plastiği enerji olarak geri dönüştürebiliyoruz. Yakıt kalitesinin çok iyi olmasının yanı sıra yakıt üretimi sırasında çıkan gazlar da oldukça yüksek kaliteli ve kullanışlı” olarak görüşlerini belirtiyor.

Araştırmanın bilim dünyasında çok ilgi gördüğü ve ses getirdiği biliniyor. Ayrıca British Airways’in araştırma ile yakında ilgilendiği ve bu tarzda bir geri dönüşüm tesisi kurma planı olduğu son gelen haberler arasında yer alıyor.

 

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık