Polivinil Klorür(PVC) Nedir? Ne İşe Yarar? Zararları Nelerdir?

PVC

Polivinil Klorür(PVC)vinil klorürden yapılmış katı bir plastikten oluşan maddedir. Ftalatların eklenmesiyle daha yumuşak ve esnek bir hal alır. Ayrıca bisfenol A(BPA)izleri içerebilir.

Polivinil Klorür(PVC)maddesi borular, vinil döşeme, dış cephe kaplaması, hortumlar, kablo kaplamaları, tıbbi cihazlar, otomotiv parçaları ve sıhhi tesisat yapımında kullanılmaktadır. Bunun yanında yer döşemesi, duş perdeleri, ev eşyaları, yağmurluklar, oyuncaklar, okul malzemeleri, yiyecek paketleme ve ayakkabı yapımında da kullanılmaktadır.

Polivinil Klorür(PVC) Nerelerde Bulunur?

Tüketici Ürünleri: İnşaatlarda, tıbbi alanda ve evde kullanılan plastik ürünlerde

Çocuk Ürünleri: Oyuncaklar, öğle yemeği için kullanılan plastik kutular, sırt çantaları

Polivinil Klorüre (PVC) Nasıl Maruz Kalınır?

Polivinil Klorür (PVC) vücuda şu yollarla temas eder:

Yemek(yutma):PVC ile kirlenmiş yiyecekleri veya suları ya da PVC ambalaj veya kaplarına sarılmış yiyecekleri yemek ile ağız yolundan;

Soluma(nefes alma):Üretim esnasında veya yakma PVC’den ya da depolama alanlarından kaynaklı emisyonları direkt soluma yoluyla;

Dokunmak(ten teması):PVC ile yapılmış ürünlere doğrudan dokunma yoluyla vücuda girebilir.

Polivinil Klorür(PVC) Zararları Nelerdir?

Polivinil Klorür insan sağlığına etki eden birçok zararlı kimyasal madde içerir.

Polivinil Klorür’e maruz kalınca çoğu kez ftalatlara ve klorine de maruz kalınmış olunur.

Polivinil Klorür üretmek, yakmak veya dolgu yapmak dioksin salmaktadır.

Ftalatların, dioksinlerin ve BPA’nın endokrin bozucu maddeler olduğu konusunda tartışmalar olduğu bilinmektedir. Yapılan bir araştırmada insanların farkında olmadan özellikle yemek yoluyla birçok plastik ürün yuttuğu ve bu yutulan plastikler sonucunda birçok hastalığa yakalandığı kanıtlanmıştır.

Polivinil Klorür’e(PVC)’ye Çoğunlukla Kimler Maruz Kalabilir?

Tüketiciler: Plastik, inşaat, tıbbi alanda ve ev ortamında kullanılan ürünler Polivinil Klorür(PVC)içermektedir. Bu yüzden plastik ürünler satın alınacaksa mutlaka üzerindeki etiketlerde yazan maddeler dikkatlice incelenmelidir.

Çocuklar: Çocukların oynadığı oyuncaklar ve birçok ürün plastik ve vinil ürün içermektedir. Çocuklar yetişkin kişilerden daha fazla Polivinil Klorür’e maruz kalmaktadır. Bu yüzden bebekler ve çocuklar için satılan ürünlerin sertifikalı olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Yazı gezinmesi