Bilim İnsanları Alkol Şişelerinde Zararlı Düzeyde Kurşun ve Kadmiyum Buldu

jack_daniels_whiskey_alcohol_bottles-1062733

Hepimiz iyi dekore edilmiş bir likör şişesini evlerimizde saklamayı seviyoruz. Ancak bu şişeler sanılanın aksine oldukça risk taşıyor. Yapılan araştırmaya göre bir bira, şarap ve alkollü içki şişeleri üzerindeki cam ve emaye bezeme, kurşun ve kadmiyum dahil olmak üzere zararlı elementlerin zararlı seviyelerini içeriyor.

Environmental Science and Technology dergisinde yayınlanan çalışma, hem cam hem de emaye süslemelerini mağazalarda ve süpermarketlerde kolayca bulunabilen çeşitli şeffaf ve renkli şişelerde analiz etti. Günlük kullandığımız ürünlerde bu kadar yüksek seviyede toksik element görmek bilim adamlarına dahi sürpriz oldu. Bu sadece durumun bir başka örneği ve mevcut alternatiflerin olduğu yerlerde gereksiz yere kullanılmakta olan zararlı unsurların olduğunu da ortaya çıkarıyor. Bu maddelerin atık ve geri dönüşüm sürecinde diğer maddelere sızma potansiyeli bilim insanlarının endişesinin haklı olduğunu ortaya çıkarıyor.

Araştırmacılar, kadmiyum, kurşun ve kromun camda mevcut olduğunu bunun da çevresel ve sağlık durumları yakından ilgilendirdiği konusunda demeçler verdi.

Bu Şişeler Tam Bir “Tehlike” Sinyali

Çalışma aynı zamanda maddelerin emaye cam parçalarından sızma potansiyeline sahip olduğunu ve bir depolama sahasındaki yağışı simüle eden standart bir teste tabi tutulduğunda Ambalaj Mevzuatında yer alan belirli oranlara göre belirlenmiş toksik miktarını aştığını gösteriyor. Bu durum da bilim insanları tarafından “tehlike” olarak tanımlanıyor.

89 cam şişeden X-ışını floresans (XRF) spektrometresi kullanılarak analiz edilen fragmanlardan 76’sı düşük kurşun seviyeleri için pozitif ve kadmiyum için 55 şişe pozitif idi. Tüm yeşil ve UVAG şişelerde krom tespit edildi ancak kahverengi camın sadece yüzde 40’ında krom bulundu. Bu arada, test edilen 24 emaye üründen 12’sinin emayeleri tamamen veya kısmen kurşun veya kadmiyumun veya her ikisinin bileşimlerine dayanıyordu.

Yazı gezinmesi