George Ohm Kimdir ?

George Ohm'un hayatı,kimdir,nerede, ne zaman doğmuştur ?

george-ohm

Georg Simon Ohm, bir iletkenden geçen akımın potansiyel farkla (voltaj) doğrudan orantılı olduğunu ve dirençle ters orantılı olduğunu belirten “Ohm Yasası” ile tanınan bir Alman fizikçi ve matematikçidir. Ohm yasası üzerine yaptığı çalışmalar sonucunda ohm birimine onun adı verilmiştir.

George Ohm Hayatı ve Eğitimi

16 Mart’ta 1789’da Bavyera Üniversitesi Erlangen kasabasında doğdu. Kendisi gibi küçük kardeşi Martin Ohm da ünlü bir matematikçi oldu. Babası Johann Wolfgang Ohm bir çilingir ustasıydı. Annesi Maria Elizabeth Beck ise George Ohm 10 yaşındayken vefat etti. Johann Ohm çocuklarına evde fen ve matematik dersleri verdi ve bu derslerin haricinde George Ohm dört yıl boyunca Erlangen Spor Salonu’na gitti.

1806 yılında babası tarafından İsviçre’ye gönderilen Ohm, Gottstadt denilen bir yerde matematik öğretmenliği yapmayı kabul etti. Burada belli bir süre öğretmenlik yaptı ve matematik çalışmalarına hız kesmeden devam etti.

1811’de George Ohm Erlangen Üniversitesi’ne geri döndü ve doktorasını tamamlayıp burada öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı.3 ay sonra bu işi de bırakıp matematik öğretmeni olarak tekrar çalıştı. Bu dönemde geometri kitabı yazdı.1817 yılında Köln kentinde gelişmiş bir laboratuvarda incelmeler yaparak elektrik ve direnç ile alakalı çalışmalar yaptı.

1825 yılında Köln’de eğitim verirken metallerin iletkenliği ve elektrik devrelerinin davranışlarını inceleyerek Ohm yasasını buldu.1852 yılında Münih Üniversitesi’nde deneysel fizik profesörü olarak görev yaptı ve ölene dek burada çalışmaya devam etti.2 yıl sonra Münih kentinde öldü.

Yazı gezinmesi