Feza Gürsey Kimdir? Evrensel Bir Değer

5cb2c34bc03c0e4760211ca1

Feza Gürsey 7 Nisan 1921 İstanbul doğumlu Türk fizikçi ve matematikçidir. Babası askeri doktorluk alanında ünlü kişilerden Reşit Gürsey annesi ise Türkiye Cumhuriyeti’nin bilinen öncü kimyager kadınlarından Remziye Hisar’dır. Feza Gürsey’in annesi ve babasının İstanbul’un tanınmış aydın kesimlerinden olması ve çocuklarının eğitimi konusunda titizlikle yaklaşması onun hem iyi bir kariyer yapmasını sağlamış hem de sanata meylini artırmıştır.

Feza Gürsey ilk olarak lise eğitimini Galatasaray Lisesi’nde 1940 yılında tamamlamıştır. Daha sonra 1944 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi MatematikFizik bölümünden mezun olmuştur. İstanbul Üniversitesi’nde fizik asistanlığı yaptığı sırada Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavı kazanarak İngiltere’de Imprerial College’da doktora yapma fırsatını yakalamıştır. Feza Gürsey’in en ses getiren araştırması Kuaterniyonların alan teorisine uygulanmaları olmuştur.1950 yılında tamamladığı çalışması bilim dünyasında yaşam boyu devam edecek araştırmanın başlangıcı olmuştur.

Feza Gürsey 1950 ve 1951 yılları arasında Cambridge Üniversitesi’ndeki doktora çalışmaları bitirmiş ve ardından İstanbul Üniversitesi’ne fizik asistanı olarak atanmıştır. Daha sonra 1952 yılında kendisi ile birlikte fizik asistanlığı yapan Suha Pamir ile evlenmiştir.1953 yılında İstanbul Üniversitesi’nden doçent unvanı almıştır.1954 ve 1961 yılları arasında öğretim üyeliği yaptığı süre boyunca Türk bilim tarihinde Fizik alanında oldukça popüler olan iki öğretim üyesinden biri olmuştur.

1957 ve 1961 yılları arası Feza Gürsey’in bilim alanındaki en verimli çağı olmuştur. Bu yıllarda ona hayranlık duyup her zaman destekleyen Nobel Fizik Ödülü sahibi Wolfgang Pauli ile, atom bombasının babası olarak bilinen J.R. Oppenheimer ile, yine Nobel Ödüllü fizikçiler olan E. Wigner, T.D. Lee ve C.N. Yang ile tanışıp dostluklar kurmuştur.

1960’lı yıllarda Kiral Bakışım Kuralı’nı ortaya koyarak uzay-zaman bakışımı çalışmaları konusunda uzun süren çalışmalar yapmış ve kuantum renk dinamiği kuramını ön safhalara taşımıştır.

Bugüne kadar sayısız öğrenciler yetiştiren Feza Gürsey 1992 yılında A.B.D’nin New Haven eyaletinde ölmüştür.

Eserleri

1984 yılı New York Itzhak Bars; Alan Chodos; Chia-Hsiung Tze; Feza Gürsey, Symmetries in particle physics.

Yazı gezinmesi