Ziraat Mühendisliği Meslek Tanıtımı ve Özellikleri

5d18f4d0bc2cb521d468f122_0

Ziraat Mühendisliği İş Tanımı

Ziraat mühendisliği, makine mühendisliği, inşaat mühendisliği, elektrik mühendisliği ve kimya mühendisliği prensiplerini ziraat prensipleri bilgisi ile birleştirir. Bir ziraat mühendisi tarımı sürdürülebilir, güvenli ve çevre dostu hale getirmeye yardımcı olan bir kişidir. Tarımsal işlemleri analiz eder ve yeni teknolojilerle arazi kullanımını iyileştirmek, verimi artırmak ve kaynakları korumak için bir şeyler yapmanın yollarına bakar. Ziraat mühendisleri ayrıca çalışanların, hayvanların ve tarım ürünlerinin sağlığını, güvenliğini ve korumanın yollarını önermektedir.

 Ziraat Mühendisinin Görevleri

 Ziraat mühendislerinin biyolojik enerji keşiflerinin çiftlikte enerji üretimi gibi tarım uygulamalarına adapte edilmesinden ötürü yapacak birçok görevleri vardır. Tarımsal atıkların yeni kullanımları belirginleşmekte ve mahsuller yalnızca gıda değil yeni ürünler de üretmektedir. Ziraat mühendisleri ekipman tasarlar ve arazi hazırlığı, ekim ve hasat için yöntemler geliştirir. Yeni ve mevcut ekipmanlarla otomasyon, hassasiyet ve akıllı teknolojileri kullanırlar. Sensörler, mikrobilgisayarlar, kontrolörler, yapay zeka ve ekonominin verimliliğini, sürdürülebilirliğini ve gıda, yem, lif ve yakıt güvenilirliğini optimize eden diğer yazılımlarla birlikte kullanılır.

 Ziraat mühendisleri kullanım, sıralama, paketleme ve işleme sırasında tarla zararından mahsul kaybını azaltma yollarını iyileştirmektedir. Gıda ve elyafın depolanması tarım endüstrisinin önemli bir parçasıdır; ziraat mühendisi ısıtma, soğutma, havalandırma, hasat sonrası taşıma, lojistik ve daha fazlasını planlar.

 Çalışma Alanları

 Ziraat Mühendislerinin çalışma alanları oldukça fazladır. Bu alanları sıralarsak;

 -Tarım alanları ve tarım ilaçları

 -Zararlı böcekler ile mücadele ve zirai karantina

 -Hayvancılık

 -Tarımsal pazarlama ve işletme

 -Tarımsal yapı projelendirme ve tasarlama

 -Arazi projesi çizme

 -Arıcılık

 -Fidancılık, seracılık ve tohumculuk

Ziraat Mühendisliği Ücret Durumu

 KPSS ile atanıp kamuda çalışan Ziraat Mühendislerinin maaşları 6000-10000 TL arasında değişmektedir. Özel sektörde bilgi ve tecrübeye dayalı personel alımı yapan bir şirkette çalışan Ziraat Mühendislerinin maaşı ise 3000-14000 arasındadır.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık