Kâbusların Labirenti: Bilime Göre En Sık Karşılaşılan 10 Kâbus Teması

Kâbus

Koşuyorsunuz, ama hiçbir yere gitmiyorsunuz. Düşüyorsunuz, ama asla yere çakılmıyorsunuz. Sevdiğiniz birini zayıflarken izliyorsunuz, ama bunun hakkında yapabileceğiniz hiçbir şey yok.

Eğer çoğu insan gibiyseniz, o zaman şu anda bir kâbusu hatırlayarak soğuk terler içinde olabilirsiniz.

Rüyalarımız çok kişisel olmasına rağmen, genellikle yaşadıklarımıza ve gündelik yaşantımıza dayanır ve hepimizi birleştiren bazı temalar vardır.

“Bu rüyalar, her insanın uyanık yaşamlarında karşılaştığı sorunlarla ilgilidir,” diyor Almanya, Mannheim’daki Merkezi Ruh Sağlığı Enstitüsü’ndeki uyku laboratuvarının başındaki Michael Schredl.

Kâbuslar hakkında genellemeler yapmak zordur, çünkü bilim henüz neden rüya gördüğümüz konusunda anlaşmış değildir.

Ancak kâbus temalarında temel desenler vardır ve Schredl’e göre bu desenleri anlamak, bilinçaltınızdaki duyguları tanımlamanın bir başlangıç noktası olabilir.

2018 yılında yapılan bir araştırmada, Schredl ve meslektaşı, katılımcılardan en son rahatsız edici rüyalarını hatırlamalarını isteyerek 1.200’den fazla kâbuzu analiz etti. Ardından bunları ortak temalara ayırdılar.

İşte buldukları ilk 10.

10.Haşere istilası

Evde bir istila olması, gerçekliği bir kâbus gibi hissettirir. Bu nedenle tırıs yada tüysüz yaratıkların istilasını veya tüyler ürpertici şeyleri düşünmek, gerçek bir korku veya sembolik bir korku olabilir.

Sembole dayalıysa, bir istila, hastalık veya kirleme korkusunu veya kişisel olarak fareler, hamamböcekleri veya sıçanlarla ilişkilendirdiğiniz diğer şeyleri temsil edebilir, diyor Schredl. Bu rüyaların farklı şekillerde gelişebileceği için farklı şekillerde yorumlanabilirler.

Ayrıca, evinizde kendinizi güvende veya güvensiz hissetme örneği olabilir, diyor Schredl.

9.Kötü varlık

Dokuzuncu sırada, yakınında hayalet, iblis veya uzaylı olabileceğinden şüphelenme ürkütücü hissi var. Bu, rüya gören kişinin suçlu varlığı gördüğü anlamına gelebilir veya sadece yakınında birinin olduğundan şüphelendiği anlamına gelebilir.

Bu tür uyku halüsinasyonları, Cleveland Clinic’e göre uykusuzluk çeken insanları sık sık rahatsız eder. Bu ürkütücü uyku bozukluğu, sizi uyku sırasında hareketsiz tutan beyin bölümleriyle sizi uyuyan tutan beyin bölümleri arasında yanlış iletişim kurduğunda meydana gelir.

Bu durumda insanlar genellikle kendilerinin üzerinde duran bir hayaletin olduğunu bildirirlerken hareket etmeye çalışırlar. Uykunuzun güzelliğini düşünün!

Bu korku filmi karakterleri, muhtemelen beyninizin, korkunuzu anlatmak için tanıdık kültürel sembolleri kullandığı anlamına gelir, Harvard’dan bir nörobilimci olan Baland Jalal, Guardian’a anlatmıştır.

Hayal edin, “Büyükanne tarafından her gece köyünüzün karanlık sonrası hayaletlerin ve şeytanların yaşadığını söylendiğiniz şekilde büyüdünüz. REM uykusunda uyanıyorsunuz, bir tür gölge görüyorsunuz ve paniklemeye başlıyorsunuz, bu beden görüntüsü halüsinasyonlarını daha da yaratıyorsunuz ve zihniniz bunu bu kültürel anlatı içinde yorumladığı için size doğru gelen bir şeytanı algılıyorsunuz,” dedi.

8.Felaket

Yangınlar, seller, nükleer fallout – birçok insanın rüyalarının konusu, zamanların sonu olarak yanlışlıkla kabul edilebilecek her şeydir. Felaketler anketlerde sekizinci sırada yer aldı ve Shredl’in incelediği rüyaların yaklaşık% 4,5’inde bulundu.

Bunlar geleceğe dair genel endişeyi işaret edebilir, beyninizin endişelenmekte olduğunuz bir şeyi düşünmesi için bir yol olarak, Stanford Corelli’ye göre. Değişiklikleri yaşamınıza olumlu mu yoksa olumsuz mu baktığınıza bağlıdır.

Veya doğal bir felaket yaşadıysanız, zihniniz travmanızı işlemek için bir yol olarak durumu işleyebilir, Buffalo Üniversitesi’nden araştırmacılar açıklamıştır.

7.Endişe hissi

Önemli bir şeyi unuttuğunuzdan emin olduğunuz ama ne olduğunu tam olarak bilemediğiniz bir hissiniz var mı?

Birçok insan bu hissi rüyalarında yaşar, endişe ve kaygı yedinci sık görülen kâbus olarak sıralanır.

Shredl’in çalışmasındaki insanlar, bir şeyin yanlış olduğunu bildiklerini, ancak ne olduğunu bilmediklerini ve bu nedenle daha fazla rahatsız olduklarını bildirdi.

Bilinmeyene duyulan korku, rüyalarımızda bile paylaştığımız bir şey gibi görünüyor.

6.Anlaşmazlıklar

Kişilerarası çatışmalar altıncı sırada gelir. Bu senaryolarda, rüya gören bir fiziksel olmayan bir kavga yaşar veya tanık olur.

Bu tür rüyalar, Psikoloji Today’e göre kişisel bir ilişki hakkında sahip olduğunuz sosyal kaygının sembolü olabilir. Konuşmanız gereken bir konuşmayı dört gözle bekliyor olabilirsiniz veya zaten yaşanmış bir çatışmayı işliyor olabilirsiniz.

5.Hastalık ve ölüm

Sağlıkla ilgili endişeler ve ölüm, anketin ortasında yer alır ve raporların% 11,6’sında bulunur.

Bu tür kâbuslarda, rüya gören kişi genellikle kendilerini veya sevdiklerini hasta, bir hastalıkla başa çıkmakta veya ölmekte izler.

Bu rüyalar karmaşıktır ve kişisel olarak yaşadığınıza bağlı olarak birçok şeyi temsil edebilirler.

Bu, genel olarak hastalık ve ölümden korkma veya kişisel refahınızın kontrolünü kaybetme korkusu olarak işaret edebilir, Insider daha önce bildirmişti.

Ayrıca, bir yas sürecini işlemenizin bir yolu olabilir, 2020 tarihli bir çalışmaya göre.

4.Kovalanma

Bu rüyalarda, bir insan, kötü bir varlık veya göremediğiniz bir şey tarafından kovalanıyor olabilirsiniz.

Schredl, bir kovalanma rüyasının temel desenlerinin size ne anlatmaya çalıştığını açıklar. Bu tür bir kâbusta, size yaklaşan bir şeyden korkuyorsunuz ve kaçtığınızı hissediyorsunuz.

Korku yaşamak ve onun neden olduğu şeyden kaçmak psikolojinin temelidir. Bu kaçınma davranışıdır, bu nedenle genellikle kovalanma rüyaları, genellikle kaçındığınız bir şeyden endişeli olduğunuzu gösterir.

3.Kazalar

Bu geniş kategori, düşme, araba kazaları, boğulma ve daha fazlası gibi temaları içerir. Schredl bu teması raporların% 15’inde buldu.

Ancak cinsiyete göre ayrıldığında, erkekler kadın mevkidaşlarından daha fazla düşme rüyası bildirdi.

Bu rüyalar, yükseklikten, sürüşten veya okyanustan korkma, gerçekten düşme korkusunu temsil edebilir. Ama aynı zamanda kontrol dışı hissetme, ölümden korkma veya çaresiz hissetme duygusunu temsil edebilirler, diyor Schredl.

Bize düşen bu tür kaza rüyaları, kendi ölümümüz, yeteneklerimiz veya sağlığımız hakkında nasıl hissettiğimizi dramatik bir şekilde ifade etmenin beynimizin bir yolu olabilir, dedi.

2.Fiziksel saldırı

Listede altıncı sırayı alan anlaşmazlıkları biraz daha ileri götürdüğünüzde, en yaygın ikinci rüya olan fiziksel saldırıya ulaşırsınız.

Bu senaryolarda, rüya gören kişi saldırıya uğrayabilir, bir kavga yapabilir veya diğer insanların dövüştüğünü gözlemleyebilir.

Bu tür bir kâbus, genellikle sosyal kaygıyı yansıtabilir, şiddetten gerçekten korkma veya başkalarının eleştirilerine karşı savunmasız olma konuları hakkında endişeleri yansıtabilir, Insider daha önce bildirmişti.

1.Başarısızlık

Birinci sırada geniş bir kategori olan başarısızlık ve çaresizlik gelir ve Schredl’in raporlarının% 18’inde belgelenmiştir.

Bu, bir hedefi başaramama, geç kalmama, kaybolma, konuşamama, bir şeyi kaybetme veya unutma gibi her şeyi kapsar.

Bu, geniş bir kategori olduğundan, yapabileceğiniz birçok farklı yorum vardır. Sınav rüyaları, işte veya evde performans gösterme yeteneğiniz hakkında güvensiz olduğunuzu veya belirli bir sıkıntılı olayı hatırladığınızı gösterebilir, diyor Schredl.

Tüm bu rüya desenlerine geri dönüp bakmak bize bir ipucu verir. Örneğin, bir sınavla ilgili bir kâbusta şöyle bir şey olur:

“Biri bakıyor, nasıl performans gösteriyorsunuz? Bilmem gereken şeyi biliyor musunuz? Ve tabii ki, bu tipik bir durumdur, çalışan herkes için düşünüyorum,” diyor Schredl.

Yani eğer bu senaryolar hakkında rüya görüyorsanız, muhtemelen kendi yetenekleriniz hakkında biraz güvensiz hissediyor veya diğer insanların performansınıza nasıl baktığını düşünüyorsunuz demektir.”

Yazı gezinmesi