3D Baskıda Sıradışı Yaratıcılık: İpuçları ve Püf Noktaları
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

3D Baskıda Sıradışı Yaratıcılık: İpuçları ve Püf Noktaları

0

3D baskı, prototipleme için kullanılmaktan daha fazlası olup, üretim ortamlarında da kullanılan bir teknolojidir. Üretim yardımcıları olarak adlandırılan 3D baskılı üretim aletleri, genellikle jig ve aparat olarak bilinen araçları içerir. Bu araçlar, imalat montajını ve işlemlerini daha basit ve güvenilir hale getirmek için tasarlanmıştır. Geleneksel olarak metal malzemeden üretilirken, 3D baskılı jig ve aparatlar da aynı etkinliği sağlayabilir.

Bir sonraki jig veya aparatınızı 3D baskıyla üretmeye hazırsanız, tasarımınızda yardımcı olacak yedi ipucunu aşağıda bulabilirsiniz.

1) Geometrik Karmaşıklığı Artırın (Ücretsiz)

3D baskı, frezeleme veya tornalama gibi geleneksel işleme yöntemlerine göre daha büyük bir geometrik karmaşıklığa izin verir ve bunun için ek maliyet gerektirmez. Katman katman bir araç üreten bir eklemeli süreç olduğu için, frezelemenin zor veya imkansız olacağı iç kısımların üretimi sorun olmaz. Bununla birlikte, baskı sırasında destek yapıları gerektiren taşması olan ve diğer özellikler gibi bazı kısıtlamaların da dikkate alınması gerekmektedir.

2) Parça Sayısını Azaltın

3D baskının sıklıkla vurgulanan bir diğer faydası, geometrik karmaşıklığı artırma yeteneğiyle birlikte parça birleştirme işlemini kolaylaştırmasıdır. Eklemeli imalat, daha karmaşık şekillerin doğal olarak üretilmesine olanak tanıdığı için tasarımcılar, genellikle ayrı ayrı işlenen ve ardından birleştirilen parçaları tek bir parçada birleştirebilirler. Tek parçadan oluşan jig’ler, daha fazla rijitlik, daha iyi dayanıklılık ve hata payı olmayan araçlar sağlar.

3) Referans Özellikleri Ekleyin

Her bir işlenmiş jig veya aparatın üzerine seri numaraları, tarihler vb. eklemek, araç üretimine zaman ve maliyet ekler. Ancak, 3D baskı, jig ve aparatların daha düşük maliyetle üretilmesini sağladığı için, her biri bu tür referans özelliklerinin 3D baskı sürecinin bir parçası olarak kazınmasına veya kabartılmasına tabi tutulabilir. Bu, montaj sürecinde daha fazla izlenebilirlik sağlamanın yanı sıra, zamanla araç performansını değerlendirmeye yardımcı olabilecek bilgiler sağlar.

4) Malzeme Tüketimini Minimize Edin

3D baskı ile malzeme tüketimini azaltmanın birçok yolu vardır ve bunu yaparken mekanik özellikleri aynı tutmak mümkündür. Bu genellikle tasarımın karmaşıklığıyla ilgilidir, ancak bu maliyetsiz bir şekilde yapılabilir (1. maddeye bakın). Araç yapımında malzeme tüketimini minimize etmek için bir strateji örneği, rijitliği artırmak için ekstra malzeme yerine takviye kaburgaları kullanmaktır.

5) Dayanıklılık İçin Montaj Deliklerine Bağlantı Elemanı Ekleyin

3D baskılı bir aparat tasarlarken, parçaları birleştirmek için delik açmaktan kaçınmanız genellikle önerilir. Bu, tekrar tekrar kullanılan 3D baskılı plastik parçaların çatlamaya daha yatkın hale gelmesine neden olabilir. Montaj somunlarını sıkılırken cıvataları tutmak için takviye elemanları veya cepler eklemek, aparatınızın ömrünü önemli ölçüde artıracaktır.

6) İşleme Artıklarını Kontrol Edin

Araçlarınızın frezeleme işlemleriyle birlikte kullanılması durumunda, küçük metal parçacıklar jig veya aparat üzerinde birikebilir, bu da aşınmayı artırır ve genel verimliliği azaltır. Küçük boşlukları, olukları veya cepleri ortadan kaldırabilirseniz, işleme sırasında parçaların yüklenmesi ve boşaltılması sırasında yabancı parçaların düşmesine izin verir. İşleme artıklarını daha iyi yönetmek için köşeleri ve olukları yuvarlak hale getirerek rampalar oluşturabilirsiniz. Bu, iş alanından artıkları süpürmek, üflemek veya yıkamak daha kolay hale getirir.

7) Kullanıcı Deneyimini Dikkate Alın

Her tasarımcının en önemli tavsiyesi, tasarladığınız araçları mümkün olduğunca son kullanıcıları göz önünde bulundurmaktır. İşçilerin araçları nasıl kullanacaklarını ve etkileşimde bulunacaklarını düşünün ve onların hayatını kolaylaştırmak için elinizden geleni yapın. Örneğin, bir aracın sadece tek elle kullanılmasını veya geometriyi kullanarak hatalı hizalamaların olması durumunda bunların en azından fark edilmesini sağlayabilirsiniz. Her şeyden önce, aracı genel süreç veya montaj akışı içinde kullanmak için gereken adım sayısını en aza indirmeyi hedefleyin.

Jig ve aparatlar için 3D baskı yaparken başka ipuçlarınız var mı? Aşağıdaki yorumlarda paylaşın.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir