11 Eylül 2023’te Libya’nın Derna kentinde meydana gelen ve 11.300’den fazla kişinin hayatını kaybettiği baraj yıkımı, tarihin en kötü ikinci baraj yıkımıdır. Onlarca kişi kayboldu ve 34.000 kişi barajların yıkılması sonucu evsiz kaldı.
Bu trajedi, barajların izlenmesinin ve bakımının önemini gözler önüne seriyor. Günümüzde var olan barajların çoğu, barajların yılda binlerce hızla inşa edildiği 1970’lerde inşa edilmiştir. Dünya Bankası’nın tahminlerine göre, 19.000 büyük baraj 50 yaşındadır. Birçoğu Hindistan gibi barajlarını korumaya yetecek kadar paraya sahip olmayan ülkelerde inşa edilmiştir. Birçoğu Libya’daki gibi toprak ve kayalardan inşa edilmiştir.
İşte Yine Yağmur Geliyor
4 Eylül 2023’te Yunanistan üzerinde oluşan Daniel Fırtınası’ndan gelen seller, Libya’ya ulaştı ve 9 Eylül 2023 civarında kıyı kenti Derna’da su baskınlarına neden olmaya başladı. En kötüsü henüz gelmemişti.
Şehrin arkasındaki kuru bir dere olan Derna Vadisi suyla dolmaya başladı. Önceki yıllık yağışlardan farklı olarak, bu yağış özellikle şiddetliydi ve 24 saatlik bir süre içinde inanılmaz bir 40 cm yağmur yağdı. Bölgenin normal yağışı yıllık yaklaşık 24 cm’dir.
Suyun çoğunluğu kuru, sert topraktan aktığı için vadi yaklaşık 20 ila 30 milyon m3 su biriktirdi. Derna’dan 9 mil (14 km) uzakta bunu tutmaya çalışan 74 m (240 ft) yüksekliğindeki Abou Monsour barajı vardı. Kil, kaya ve toprak karışımından yapılmış; onlarca yıldır ihmal edildi; ve önceki fırtınalardan hasar gördü, baraj bir ömür boyu fırtınaya karşı koyamadı ve yıkıldı. Su, vadiyi aşağı doğru aktı ve Derna’nın son savunma hattı olan şehrin kenarındaki daha küçük toprak Derna barajı ile karşılaştı.
Biraz Bakım Sizi Öldürmezdi
Derna Vadisi üzerindeki her iki baraj da betondan değil, kayalardan, kilden ve topraktan yapılmıştır.Amerikan Sivil Mühendisler Topluluğu’nun eski başkanı William F. Marcuson III, New York Times’a verdiği demeçte, bununla ilgili bir sorun olmadığını söyledi. Dünya çapında toprak ve kaya barajlar var ve doğru inşa edilip yeterli bakım yapılırsa güvenilirler.
Bu büyük bir soru işareti. Libya, baraj bakımına çok az para veya ilgi gösterdi.
Libya’da hidrolik mühendis olan Abdelwanees Ashoor, Derna sakinlerini barajlardan tehlikede oldukları konusunda uyardı. Sellerden gelen su hacmini, vadinin kapasitesini, Ekim 1945 ve Kasım 1986 fırtınalarından gelen verileri coğrafi bilgi sistemi (CBS) yazılımıyla değerlendirdikten sonra Ashoor, Wadi Derna havzasının “sel riski için yüksek potansiyele sahip” olduğunu ve Wadi Derna havzasındaki barajların “periyodik bakım” almasını önerdi.
Ashoor, makalesini Libya’nın başkenti Trablus’taki meslektaşlarına göndermişti.
New York Times tarafından telefonla ulaşılan Ashoor teselli edilemez durumdaydı. Selde geniş ailesinin birkaç üyesini kaybetmişti.
“Şok yaşıyoruz” dedi. “Başımıza gelenleri kaldıramıyoruz. Devlet bununla ilgilenmiyordu. Bunun yerine parayı yediler, yolsuzluk yaptılar ve siyasi çekişmeler yaşadılar.”
Libya, iki şeyle tanınır: diktatörü Muammer Kaddafi ve petrol. Kaddafi 2011’de devrildi ve öldürüldü, ancak ülkenin yüksek kaliteli tatlı (düşük kükürtlü) ham petrolü hala çok talep görüyor. Libya, dünyanın dokuzuncu en büyük petrol rezervlerine sahip ve günde yarım milyon varil üretiyor.
Ancak, petrol zenginliği eşit olarak dağıtılmadı ve otoriter liderinin ölümünden bu yana ülke, bugüne kadar devam eden iç çatışmalarla boğuşuyor. Libya, Trablus’taki ulusal olarak tanınan hükümet tarafından kontrol edilen Doğu’da bir fraksiyon ve İslami militanlar da dahil olmak üzere silahlı gruplardan oluşan Batı’da fraksiyonlara bölünmüştür. 2012’de Bingazi’deki ABD konsolosluğuna yapılan saldırıdan sorumlu olan Ansar al-Sharia adlı bir terör örgütü, saldırıdan sorumlu olarak kabul ediliyor. İslam Devleti 2016’da büyük ölçüde yenilse de, diğer isyancılar hala savaşıyor. Doğu ve Batı arasında, el değiştiren Derna kenti yer alıyor. Son olarak 2018’de Doğu tarafından geri alındı.
Nesilde bir kez meydana gelen mevsimsel selleri tutmak için barajların inşa edilmesi şaşırtıcı değildir. Libya’nın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, iç savaşta bölünmüş bir hükümetin, yağmurdan daha acil varoluşsal meselelerle uğraşması da şaşırtıcı değildir.
Baraj, 1986’da şiddetli bir fırtınadan sonra zayıflamıştı. Libya başsavcısına göre, barajda on yıldan fazla bir süre önce çatlaklar bulunmuştu. 2021 hükümet denetimi, 2012 ve 2013 yılları arasında bu amaçla tahsis edilen 2 milyon dolardan fazla paraya rağmen barajlarda hiçbir bakım yapılmadığını bildirdi.
Derna Barajı faciası, barajların güvenliğinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin acı bir hatırlatıcısıdır. Barajlar, doğru inşa edilir ve düzenli olarak bakım yapılırsa güvenli olabilir. Ancak, Libya’nın durumunda olduğu gibi, barajların güvenliğinin göz ardı edilmesi felaketle sonuçlanabilir.