Tuva Cihangir Atasever: Türkiye’nin İkinci Astronotu

Uzaya Çıkan 2. Türk

Tuva Cihangir Atasever, Türk mühendis ve Türkiye’nin ikinci ticari astronotu olarak bilinir. 12 Ağustos 1992 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünden lisans eğitimini Ankara Bilkent Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Daha sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde yüksek lisansını yapmıştır. Uzay yolculuğuna yönelik eğitimler almaktadır ve Türk Uzay Yolcusu ve Uzay Misyonu programının bir parçasıdır.

Hayatı

Tuva Cihangir Atasever, 12 Ağustos 1992 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Lisans eğitimini Ankara Bilkent Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümünde tamamlamıştır. Daha sonra Kaliforniya Üniversitesi’nde yüksek lisansını yapmıştır. Eğitimleri sırasında uzay ve havacılık alanına ilgi duymaya başlamıştır.

Türkiye’ye döndükten sonra Roketsan’da Aviyonik mühendisi olarak çalışmıştır. Bu dönemde uzay teknolojileri ve astronotiğe olan ilgisi artmıştır. Uzay yolculuğu konusundaki hayalini gerçekleştirmek için çeşitli başvurular yapmış ve Türk Uzay Yolcusu ve Uzay Misyonu programına seçilmiştir.

Uzay Yolculuğu

Mayıs 2022

Türk Uzay Yolcusu ve Uzay Misyonu programı için 2 Türk vatandaşının seçileceği duyurulmuştur. Ancak başvurular, Türk Uzay Ajansı’nın (TUA) internet sitesinde açıklandı ve yaklaşık 36 bin aday başvuruda bulunmuştur. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda 30 aday Ankara’ya çağrılmıştır.

Nisan 2023

Türk Uzay Yolcusu ve Uzay Misyonunda, Türkiye’nin ilk ticari astronotları belirlenmiştir. Bu program kapsamında 2 astronot, Recep Tayyip Erdoğan tarafından TEKNOFEST’te açıklandı. Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Türkiye’nin uzaya gidecek olan ilk astronotları olmuştur. Uzay yolculuğu için hazırlanan 13 farklı deney gerçekleştirilecektir. Türkiye’nin insanlı ilk uzay yolculuğu, uluslararası uzay istasyonunda 14 gün sürecektir.

Şubat 2024

Türkiye’nin ilk ticari astronotu Alper Gezeravcı, 9 Şubat 2024 tarihinde Dünya’ya geri dönmüştür. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, yaptığı açıklamada ikinci ticari astronotun Nisan 2024’ün ilk haftalarında uzaya gitmesinin planlandığını belirtmiştir. Tuva Cihangir Atasever’in uzay yolculuğunda 7 adet deney yapılacak ve 80 km’lik yörünge altı uçuş gerçekleştirecek.

Yazı Kaynakları

Yazı gezinmesi