Neden Bazı Meyveler Kesildikten Sonra Kararır?
  1. Anasayfa
  2. Bilim ve Araştırma

Neden Bazı Meyveler Kesildikten Sonra Kararır?

0

Bazı meyvelerin karardıktan sonra çok kısa bir süre içinde karardığını fark ederiz. Bu kararmanın nedenleri neler olabilir?

İstekle kabuklarını soyup yediğimiz meyvelerin, doğal renginin kahverengiye dönüşmesi kesinlikle iştahı kaçırır.

Elmanın yanı sıra, muz, armut ve patlıcan da kesildikten bir süre sonra hızla kahverengi bir renge dönüşme eğilimindedir.

Elektrikli Scooter 4

Bunun nedeni, enzimatik kararma adı verilen bir dizi biyokimyasal reaksiyona bağlıdır. Örneğin, bir elma dilimlendiğinde, kesilen yüzeyi havadaki oksijene temas eder.

Bu durum, elmanın dokusundaki polifenol oksidaz (PPO) adındaki bir enzimin aktif hale gelmesine neden olur. Bu enzim, aynı dokudaki polifenollerin oksitmesine yol açar. Oksitlenme tepkimesi sonucunda ise o-kinon adı verilen yeni kimyasallar meydana gelir.

Daha sonra o-kinonlar, amino asitlerle etkileşime girerek kahverengi melanin pigmentlerinin oluşumunu sağlar.

Bu şekilde elma ve benzeri diğer meyveler kararma sürecine girmiş olur. Taze kesilmiş elmaları şeker veya bal ile kaplamak, dilimlenmiş yüzeyin oksijenle temasını azaltarak kararmayı yavaşlatabilir.

Kesilen yüzeyin üzerine birkaç damla limon suyu damlatmak, kararmayı yavaşlatmak için faydalı bir yöntem olabilir. Limonun asidik özellikleri, meyvelerin kararmasında etkili olan PPO enziminin faaliyet gösterdiği ortamda asit seviyesini artırarak enzimin etkinliğini azaltır.

Meyve dilimlerini birkaç dakika boyunca kaynar suda bekletmek, PPO enzimini önemli ölçüde etkisiz hale getirdiği için kararmayı geciktiren bir diğer yöntem olarak kullanılabilir.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir