1998 yılında kurulan Çalık Enerji, 12 ülkede faaliyet göstermekte ve anahtar teslim projeler gerçekleştirmektedir. Şirket, dünyanın en büyük bütçeli Şehir Enerjisi Altyapı Modernizasyon Projesi’nin yanı sıra Türkmenistan’da inşa edilen ilk Kombine Çevrim Elektrik Santrali, Irak’ın en büyük Basit Çevrimiçi Elektrik Santrali, Gürcistan’ın ilk Kombine Çevrim Elektrik Santrali, Libya’nın en büyük Elektrik Santrali ve Özbekistan’ın ilk Kombine Çevrim Elektrik Santrali gibi birçok önemli anahtar teslim projeyi hayata geçirmiştir.
TEMEL KOTİL KİŞİSİ KİMDİR?
1959 yılında dünyaya gelen Kotil, 1983 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi (ITÜ) Uçak Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Ardından, 1986 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Michigan Üniversitesi’nde Uçak Mühendisliği alanında yüksek lisans eğitimini tamamlamış, 1987’de aynı üniversitede Makine Mühendisliği alanında ikinci bir yüksek lisans yapmıştır. 1991 yılında ise Michigan Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği dalında doktorasını almıştır.
Kotil, 1991-1993 yılları arasında İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde havacılık ve ileri kompozit laboratuvarlarının kurulması ve yönetilmesi görevlerini üstlenmiştir. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nde yardımcı doçent ve doçent unvanlarıyla görev yapan Kotil, aynı zamanda bu fakültede bölüm başkan yardımcılığı ve 1993-1994 yıllarında fakülte dekan yardımcılığı yapmıştır. 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Illinois Üniversitesi’nde misafir profesörlük görevini icra eden Kotil, ardından New York’taki AIT Inc’de araştırma ve mühendislik bölümünün başkanlığını gerçekleştirmiştir. Ayrıca İstanbul Teknik Üniversitesi, Türk Hava Kuvvetleri Akademisi, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Ticaret Üniversitesi gibi prestijli kurumlarda lisans ve yüksek lisans dersleri vermiştir.
UZUN BİR VEDA NOTU PAYLAŞMIŞTI
Temel Kotil, TUSAŞ’tan ayrılırken sosyal medya üzerinden şu ifadeleri kullandı: “2016 yılında Genel Müdür olarak başladığım bu yolculukta, ülkemizin ilk Jet Eğitim Uçağı HÜRJET, ilk 5. Nesil Savaş Uçağı KAAN, yerli ve milli helikopterimiz GÖKBEY, HÜRKUŞ-B, T929 ATAK II, ANKA III ve AKSUNGUR’un ilk uçuşlarına birlikte tanıklık ettik. Bu başarıların hepsine büyük TUSAŞ Ailesi ile birlikte ulaşmayı başardık. Son sekiz yıl içerisinde yaklaşık 12.000 yeni arkadaşımız ailemize katıldı, TUSAŞ ailemizi genişlettik. Genç mühendislerimiz ve teknisyenlerimizi ülkemizin en önemli projelerinde görevlendirerek bu başarıları gerçekleştirdik. En değerli yatırımı ise ülkemize yıllarca katkıda bulunacak insan kaynağımıza yaptık. Tesislerimizi dünya standartlarında test merkezleri ile donattık ve Avrupa’nın en büyük ikinci “Ses Altı Rüzgar Tüneli” testlerine de başladık.”