Türkiye, Kuantum Teknolojileri Merkezi İle Yeni Bir Döneme Giriyor
  1. Anasayfa
  2. Sektör Haberleri

Türkiye, Kuantum Teknolojileri Merkezi İle Yeni Bir Döneme Giriyor

0

Türkiye, kuantum teknolojileri alanında önemli bir adım atarak, bu alanda dünya ile rekabet edebilir hale gelmeyi hedefliyor. Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Türkiye’nin ilk Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi’nin kurulacağını duyurdu. Bu gelişme, geleceğin harp ortamında ülkemizin güvenliğini ve üstünlüğünü sağlayacak stratejik teknolojilerin geliştirilmesine olanak tanıyacak.

Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi’nin Kuruluşu

6 Ağustos 2024 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) toplantısında, Türkiye Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi’nin kurulması kararı alındı. Bu merkez, kuantum fiziği ve kuantum bilgi işlemi alanında kritik projelere ev sahipliği yaparak, Türkiye’nin teknolojik yetkinliğini uluslararası arenada artırmayı amaçlıyor.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, merkezin kurulmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Başkanlığımız tarafından kuantum teknolojilerindeki küresel gelişmeler dikkate alınarak 2020 yılında Kuantum Teknolojilerinin Geliştirilmesi Programı başlatıldı. Bu program kapsamında, yurtiçindeki mevcut altyapı, insan gücü ve bilgi birikiminden en yüksek oranda yararlanacak şekilde kuantum teknolojileri geliştirme projeleri hayata geçirildi” ifadelerini kullandı.

Kuantum Teknolojilerinin Askeri ve Sivil Uygulamaları

Kuantum teknolojilerinin askeri alanlardaki potansiyel kullanımına dikkat çeken Görgün, bu teknolojilerin aynı zamanda malzeme ve ilaç geliştirme, tıbbi araştırmalar, uzay ve enerji gibi kritik sivil sektörlerde de önemli gelişmelerin önünü açacağını belirtti. Görgün, “Geleceğin harp ortamında kuantum teknolojilerinin; algılama, haberleşme, şifreleme, hesaplama, algoritma ve işlemciler gibi birçok alanda kullanılması ve hali hazırda mümkün olmayan pek çok yeteneği harp ortamında mümkün kılması öngörülüyor” şeklinde konuştu.

Küresel Rekabet Gücü için Stratejik Hamleler

Yeni kurulacak Kuantum Teknolojileri Geliştirme Merkezi, dünyada hızla gelişen kuantum teknolojileri alanında Türkiye’nin küresel gelişimlerle eş zamanlı ve eş değer kazanımlar elde etmesini sağlayacak. Bu merkez, Türkiye’nin teknoloji alanındaki gücünü pekiştirerek, uluslararası platformda daha güçlü bir konuma ulaşmasına katkıda bulunacak. Eğitimden kamu-özel sektör iş birliğine, uluslararası ortaklıklar ve genç yeteneklerin teşvikine kadar birçok alanda atılacak stratejik adımlar, Türkiye’nin kuantum teknolojilerinde öncü ülkeler arasında yer almasını sağlayabilir.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir