Türk mühendislerinin yaptığı icatların pek çoğunu dünyada ilk kez duyulan icatlar arasında yer alıyor. TÜBİTAK’ın sunduğu raporda dikkat çekici AR-GE projeleri bulunuyor. Bu dünya devi projelerin neler olduğunu hep birlikte inceleyelim.
Füzeye Yerli Yakıt
Dünyada sadece birkaç gelişmiş ülke tarafından üretilen füze yakıtı Türk Mühendislerinin buluşu ile artık yerli imkânlarla elde edilebiliyor.
Rayda Milli Sinyalizasyon
Ulusal Demiryolu Sinyalizasyonu Projesi (UDSP) ile demiryollarında ulaşım güvenliğine olanak veren sinyalizasyon sistemleri yerli hale getirildi.
Milli Beyin
Savunma sektöründe kullanılan Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi(GİS) uçak, helikopter, gemi gibi araçlarda savunmanın beyni işlevini görüyor. Dünyada sadece 11 ülkenin geliştirebildiği teknoloji sayesinde askeri bir harekâtta savunma sistemleri için dışarıya bağımlılık ortadan kalkıyor.
Düşen Helikoptere Anında Tespit
TÜBİTAK’ın geliştirdiği Hava Aracı Takip Sistemi (HATS) araç kaza yaptığı anda anteni hasar görüp bağlantısı kesilse bile periyodik konum güncelleme özelliği sayesinde kısa sürede ulaşılmayı sağlıyor.
Maden Robotu
Göçük, yangın, gaz sızıntısı gibi doğal afetlerde kurtarma ekibinden önce olay yerine girebilecek olan TÜBİTAK’ın geliştirdiği maden robotu üzerinde bulunan video ekipmanları ve sensörler sayesinde kaza bölgesinde olan mevcut durumu raporluyor. Bunun sonucunda can kayıpları en aza indirgenmiş oluyor.
Terahertz Devrimi
Terahertz sistemi askeri ve özel güvenlik bölgelerine girişlerde güvenliği sağlamak için 10 metre öteden kişinin üzerinde herhangi bir zararlı madde olup olmadığını tespit edebiliyor. Türkiye’de ilk defa geliştirilen bu sistemin insan sağlığını tehdit eden bir olumsuz tarafı bulunmuyor.
Sığınak Delici
SAGE Enstitüsü tarafından geliştirilen dünyanın ilk “Ardışık Delici Harp Başlığı” özelliğini taşıyan ilk ve tek uçak bombası NES hem yer üstü hem de yer altında yer alan hedefleri vurmayı sağlıyor.