Ornithopter (Kanatlı Mekanik Kuş ) Nasıl Yapılır ?
  1. Anasayfa
  2. Atolye

Ornithopter (Kanatlı Mekanik Kuş ) Nasıl Yapılır ?

0

(drone) gösterdiğimiz ornithopter çok ilgi çektiğinden dolayı yapımını anlatalım dedik. Hem yapımı basit, hem de eğlenceli!

 

Tabi biraz ön bilgi vermeden olmaz. Ornithopter kelimesi Yunanca ornitos (kuş) ve pteron (kanat) kelimelerinden geliyor. ‘Helikopter’deki ‘helix’ ve ‘pter’ de mesela spiral kanat demek aslında. Ya da multicopter dediğimizde çoklu kanat anlamına geldiği gibi.
Davinciornithopter
Tarihte pek çok örneği var, en çok bilinenleri Leonardo Da Vinci’nin notlarında gördüğümüz ornithopter çizimleri tabi ki. Da Vinci’nin çalışmaları arasında ilk helikopter denemeleri de var elbette.
Leonardo da vinci flying machine
Hatta bu çizimler sonra pek çok kez hayata geçirilmeye çalışıldı, Discovery’de ‘Da Vinci Machines’ belgeselinde de yapılmaya çalışıldı.
Hezarfen1
Her neyse, Da Vinci demişken, Hezarfen Çelebi’yi atlamak elbette olmaz! Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kendi yaptığı kanatlarla Galata Kulesi’nden uçarak İstanbul Boğazı’nı geçtiği ve Üsküdar’a indiği rivayet edilir. Hatta ve hatta ‘bin fenli’ Hezarfen Çelebi’nin Leonardo’dan 500 yıl önce kanatlı uçuşlar konusunda çalışmalar yapan Türk alimlerinden İsmail Cevheri’nin çalışmalarından faydalandığı da söylenir.
Peki, biz gelelim günümüze. Şimdi biz de eski alimlerin bilgilerinden faydalanarak evimizde basit bir ornithopter yapalım bakalım nasıl olacak! Hemen malzeme listemizle başlayalım.
MALZEME LİSTESİ
 
Hobi Çıtası: Balsa ağacı kullanılır genelde. Balsa çok dayananıklı olmasa da işlenmesi kolay bir ağaç türüdür, ayrıca çok da hafiftir. Bu çıtaları hobi malzemeleri satan dükkanlarda veya yapı marketlerde bulabilirsiniz.
 
Ataş: Kırtasiyelerde bile bulabileceğiniz ataşların kalın telli olmasına dikkat edin.
 
Kahve Çubuğu: Karıştırıcı da denir markette bile bulabilirsiniz.
 
İnce Metal Tüp: Bunu bulması biraz zordur herhalde. İşte o belki lazım olur diye kenara koyduğunuz hurdalar şimdi işe yarayacak. Önemli olan tek şey ataş tellerinin içinden geçebiliyo olması. Biz bunun için bir oyuncak parçasını kullandık. Eski uzaktan kumanda anteni de kullanılabilir.
 
Minik Boncuk: Motor telinin daha stabil dönebilmesi için kullanılabilecek herhangi bir plastik boncuk olabilir. Olabildiğince küçük ve telin gecebileceği şekilde.
 
Paket Lastiği: Büyük boylarından olursa iyi olur. Eğer bulamazsanız normal paket lastiklerinden 3-4 tane yanyana takarak da kullanabilirsiniz.
 
Hızlı Yapıştırıcı: Hobicilerin olmazsa olmazıdır hızlı yapıştırıcı. İstisnalar hariç çoğu malzemeyi sağlam bir şekilde yapıştırır.
 
Şefaf Jelatin: Bunu da kırtasiyelerde bulabilirsiniz. Yalnız şöyle bir sorun var hızlı yapıştırıcı bu malzemeyi yapıştırmıyor. İstisnalardan biri J Biz bunun yerine fırın torbasını keserek kullandık.
 
NASIL YAPILIR?
Qwqw
Hobi çıtalarını kesmekle işe başlayabilirsiniz. Bunun için maket bıçağı kullanmak en iyisi. Ornithopterin değişik bölgeleri için değişik ebatlarda kesilmesi gerek.
  • 3,5 mm kare çıtadan 2 adet 203 mm
  • 2,5 mm kare çıtadan 2 adet 178 mm
  • 3,5 x 13 x 30 mm
Image2
Kahve çubuğundan 2 tane 54 mm lik parça kesip kesik kenarı da zımparayla yuvarlamalısınız.
Qwqw2
Daha sonra ataşların tel gibi kullanılabilmesi için açılması gerekiyor. Teller 51 mm uzunluğunda 2 tane, 70 mm uzunluğunda 2 tane olmak üzere kesilir. Uzun olan teller kesildikten sonra bir kargaburun yardımıyla bükülüp resimdeki şekle getirilebilir.
Image4
Kısa olan 2 tane ise resimdeki gibi açık bir Z şekline getirilmelidir.
Image3
Daha sonra uzun olanlardan bir tanesi resimdeki gibi bükülür. Bükerken tüpü ve boncuğu geçirmeyi unutmayın.
Image5
Ardından metal tüpler 13 mm uzunluğunda 3 adet kesilmeli.
Şimdi sıra geldi kestiğimiz çıtaların delinmesine. Kanat parçalarının baş tarafından 20mm uzağa telimizin çapında bir delik deliyoruz. Motor çubuğunu da baş tarafından 10mm uzağa dikine bir delik deliyoruz. Kahve çubuklarından yaptığımız parçaların da baş taraflarında 7mm uzağa ikişer delik alık açıyoruz.
Şimdi sıra geldi en eğlenceli kısma; hazırladığımız parçaların birleştirilme işlemine.
Payandanın bi ucuna bükülen telin dışındaki tüpten yapıştırıyoruz. Kuruk için kestiğimiz parçaları aralarında 45 derece olacak şekilde uç uca yapıştırıyoruz , bunun için uçları 22,5 dereceye kesmeniz gerekecektir.
Image6
Motor parçasını ve payandayı şekildeki gibi birleştiriyoruz ve tüpleri üstüne yapıştırıyoruz.
Image8
Ardından motor parçasının deliğinden uzun telimizi geçirip şekildeki gibi büküyoruz.
Image7
Kuruk parçasını şekildeki gibi, hızlı yapıştırıcıyla birleştiriyoruz.
Image9
Kanatlar için kestiğimiz ve büktüğümüz kısa telleri kanat parçalrına geçirip şekildeki gibi tüplerin içine yerleştiriyoruz. Ardından kahve çucuklarından yaptığımız bağlantı apaatlarını birbirine çapraz olacak şekilde motor telive kanat tellerine geçiriyoruz. Artık mekanizma çalışır durumda motor telini çevirdiğimizde iki kanat telinin aynı anda yukarı aşağı hareket etmesi gerekiyor. Bunun için elle düzeltme işlemi yapmanız gerekebilir. Gerekli ayarları yaptıktan sonra yine parçalar çıkmasın diye tellerin ucuna stop yapmalısınız.
Image10
Aşağıda verilen şablonlara göre jelatinleri kesip yapıştırmalısınız. Gergin olmasına dikkat edin.
Son olararak motor çubuğu üzerindeki tellere lastiği gerin.
Image12
SONUÇ:
 
2015-08-08-12. 36. 14
İyi Uçuşlar ?

Ntv Türk İşi programından Alıntıdır.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir