İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Sanal Gerçeklik Uygulaması
  1. Anasayfa
  2. Mühendislik

İş Sağlığı ve Güvenliği İçin Sanal Gerçeklik Uygulaması

0

İşe başlamadan önce ve çalışma süresi boyunca çalışan kişiye iş sağlığı ve güvenliği hakkında eğitim verilmesi zorunludur. Bu eğitimler her ay sisteme uygun olarak ve sistematik bir şekilde verilmesine karşın ay sonunda alınan raporlar hep tam tersini söylüyor. Bazen bu iş kazalarının ölüm ile sonuçlandığı durumlar bile görülebiliyor. Yapılan araştırmalar şunu söylüyor, yaşanan bu iş kazalarının en başta gelen nedeni insan hatasıdır. Bu kazaların yüzde 50’si hemen önlenebilen kazalar olurken diğer yarısı da özenli bir çalışmadan sonra önlenebilecek kazalardır. Bir işçinin kazanın ciddiyetini düşünüp önemsemesi için o işçinin başından geçmedikçe pek muhatabında olmuyor. Bu yüzden şayet bu tarz bir dram yaşatılırsa kişiye olay ile alakalı o kadar farkındalık yaratılabiliyor.

İşçinin gerçek hayatta kazanın başından geçiyormuşçasına sahnelendiği bir ortam yaratılıyor. Bu drama da sanal gerçeklik uygulaması ile mümkün olabiliyor. ”Sanal Gerçeklik ile İş güvenliği Eğitimi” adı altında verilen bu simülasyonda kişiye sahici bir sahne ile ölüm deneyimine varana kadar canlandırma yaşatılıyor. Burada amaçlanan şey işçinin iş güvenliği konusunda daha fazla kendine çeki düzen verip bu konuyu daha fazla dikkate almasıdır.

Sanal Sanatlar Stüdyosu Modern Innova tarafından geliştirilen bu uygulama çalışanın gerçek iş kazası olarak deneyimleyeceği ve gerçek riskleri yaşatan içeriklerden oluşuyor.

İş Sağlığı ve Güvenliği için Sanal Gerçeklik Uygulaması Nasıl Çalışıyor?

Çalışan kişinin zarar görmemesi amacıyla olası yaşanabilecek tehlikeleri fark ettirmek için normal hayatta yaşayabilecekleri durumlar hatırlatılıyor. Uygulama kişinin yanlış bir hamlesinde durumun kötü sonuçlanacağını hatırlatarak işçiyi uyarıyor. İşçiye eğitim verildikten sonra drama esnasında bazı sorular soruluyor ve bu sorulara işçinin eğitimlerde aldığı şekilde cevap vermesi isteniyor. Çalışan kişi bu sahneleri adeta gerçek hayatta oluyormuş gibi yaşıyor. Sorulara verdiği yanlış ve doğru cevap sayısına göre aldığı puanı öğrenip kendini geliştirme olanağına sahip olabiliyor.

İşveren İçin Bu Uygulamanın Faydaları Nelerdir?

İşveren kendi çalıştırdığı işçisinin kazalardaki potansiyeline göre önlem alıp kendi içinde değerlendirme yapma fırsatını sanal gerçeklik ile yakalayabiliyor. Ayrıca ekstradan ayrı bir eğitim vermeyip zaman ve fiziksel koşullardan tasarruf edebiliyor.

Uygulamalar şu anda birçok fabrikanın ve şirketin işçilerin özel iş güvenliği eğitimi için şirket bünyelerine dahil edilmiş durumdadır. İş Güvenliğinin çok önemli olduğu iş yerlerinde bu uygulama oldukça önem arz ediyor. Bu tarz Sanal Gerçeklik Uygulaması üzerinde daha yeni ve kreatif drama sahneleri eklenmesi için çalışılıp işçilere kendi çalışma alanlarında daha güvenli bir ortamın varlığı yaratılması amaçlanıyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 1
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir