Sinek Büyüklüğünde Uçabilen Mikro Robot: Robofly
  1. Anasayfa
  2. Mühendislik

Sinek Büyüklüğünde Uçabilen Mikro Robot: Robofly

0

Daha önce Harvard Üniversitesi araştırmacılarının ürettiği mikro robot RoboBee tanıtılmıştı. Şimdilerde ise daha gelişmiş özellikleri ile Robofly teknoloji dünyasında boyutları sinek kadar küçük mikro robot olarak yer alıyor. İşte detaylarıyla Robofly:

Washington Üniversitesi’nde çalışan bilim adamları tarafından üretilen Robofly’ın aslında RoboBee ’den farkı bağımsız olarak uçabilen ilk mikro robot unvanı taşımasıdır. Robofly uçabilmek için herhangi bir kablolu güç ünitesine ihtiyaç duymadan kablosuz bir şekilde uçmayı başarabiliyor. Bağımsız olarak uçabilmesinin nedeni ise üzerinde fotovoltaik adı verilen bir hücre taşımasıdır. Bu hücreye yansıtılan lazer ışını sayesinde robota enerji yükleniyor. Bu enerji biriminin de araştırmacılar tarafından 7 volt elektriğe dönüştüğü söyleniyor. Robotun üzerinde yer alan dahili devre 7 volt elektrikle harekete geçiyor ve robotun kanatları üzerine yaklaşık olarak 240 volt elektriğin yüklenmesi ile robot havalanabiliyor.

Robofly yeni geliştirilen bir robot olduğu için şu anda uzun süre havada kalamıyor ancak araştırmacılar bunun üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bir pil yuvası ve haznesi yerleştirilemeyecek kadar küçük olduğundan şu anda sadece fotovoltaik hücre sistemi ile çalışabiliyor. Robotun daha uzun süre havada kalması için araştırmacılar Robofly üzerinde çipe benzer bir pil yatağı kurmaya çalışıyorlar.

RoboBee Yüzebiliyor

RoboBee robotu daha önceden Harvard Üniversite tarafından başlatılan çalışma olduğu için Robofly’dan farklı olarak bir donanım daha eklendi. RoboBee 9-13 hertz hızında suyun içine dalabiliyor ardından dışarı çıkıp havalanabiliyor. Robotun üzerinde bulunan elektrolitik tabakalar oksihidrojene dönüşüyor bu sayede robot suyun içinde kanat çırpıp hareket edebiliyor. Bu sayede RoboBee suyun içinde rahatça hareket edebiliyor. Yakın zamanlarda Robofly ve RoboBee araştırmacılarının ortak bir ekip kurup beraber bu projeyi yürüteceği söyleniyor.

Bu yazı sende ne reaksiyon verdi ?
  • 0
    _tt_
    Üşüttü
  • 0
    sabr_m_zorlad_
    Sabrımı Zorladı
  • 0
    ayd_nlatt_
    Aydınlattı
  • 0
    rahatlatt_
    Rahatlattı
  • 0
    mutlu_etti
    Mutlu Etti

Sağlam oku, " Mühendis ol "

Yazarın Profili

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni yayınlardan anında haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir